Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Nagrade T-portala i 15.đakovačkih susreta knjiž.kritičara



Novinar i pisac Ivica Đikić svojim je romanom 'Sanjao sam slonove' izdanim u nakladi Ljevak osvojio petu po redu književnu nagradu tportala vrijednu 100 tisuća kuna, koja mu je dodijeljena na svečanosti u zagrebačkom Kinu Europa

Romanom 'Sanjao sam slonove' Ivica Đikić bio je u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr s još četiri pisca - Sibilom Petlevski (Bilo nam je tako lijepo!), Lukom Bekavcem (Drenej), Zoranom Ferićem (Kalendar Maja) i Goranom Ferčecom (Ovdje neće biti čuda). Tportalov žiri kojim predsjeda Ana Grbac, a članovi su još Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Igor Mandić, Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić odlučio je da je Đikićev roman najbolji od napisanih i izdanih u Hrvatskoj u 2011. godini.
Obrazloženje žirija čitajte ovdje

******

Laureati 15. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su održani u okviru 46. Đakovačkih vezova, od 26. do 27. lipnja 2012., su zagrebački autor Branko Čegec i Darko Jerković iz Osijeka.

Čegec je dobitnik Nagrade Julija Benešića za knjigu kritika "Pokret otpora", a Jerković je dobitnik istoimene Povelje uspješnosti za njegov ukupan dosadašnji književno-kritičarski rad, što ga stvara kroz medijsku književnu kritiku i novinarski rad u Glasu Slavonije, prenosi HINA.



Za očekivati je bilo da će žiri nagrade T-portala oponirati žiriju Jutarnjeg, što je i dobrodošla praksa.

Što se tiče nagrade koju je dobio Branko Čegec - ne želim umanjivati vrijednost njegove knjige 'Pokret otpora' ali to nije knjiga književnih kritika, to je knjiga u kojoj je Čegec sakupio svoje uvodnike iz časopisa 'Tema' (u kojima tematizira brojne probleme vezane uz hrv.književnu scenu i izdavaštvo) i ta knjiga nikako nije trebala dobiti nagradu koja se dodijeljuje knjizi književnih kritika.

Nagradu je zaslužio Davor Šalat za knjigu kritika 'Posrtanje za alibijem' (V.B.Z., 2011.)




Post je objavljen 02.07.2012. u 03:21 sati.