Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Zašto Alfama i poznatima prolaze patetične Beta izjave, a meni ne?

Iako se inače zbog vlastitog mentalnog zdravlja klonim magazina tipa Story i Gloria, neporecivo je da su prepuni edukativnih priča o seksualnom tržištu, kao i ostalih zanimljivosti. Nedavno sam prilikom čekanja kod liječnika imao priliku uzeti Story u ruke, i odmah su mi upala u oči dva intervjua koji dobro opisuju jednu egzotičnu pojavu.

Prvi je s Goranom Barom (Baretom? heh), u kojemu on opisuje kako je u duši romantičar, te da je njegova idealna djevojka prije svega pametna, te da sumnja da će ikoga voljeti poput njegove nesretno preminule djevojke Željke, koja ga je znala nasmijati do suza.
U drugom intervjuu (nažalost nema ga online čak ni skraćenog), glumac Omar Sharif (poznat po filmu Lawrence of Arabije) priča o svom djetinjstvu i životu, te kaže da nikada nije bio neki zavodnik, te da se nakon razvoda od svoje bivše žene više nikada nije mogao zaljubiti. Nadodaje kako ga sve to ne baš i ne zanima.


Bare sa slučajno odabranom obožavateljicom

Iz svega toga je iskočilo logično pitanje:

Zašto Alfa tipovi i poznati mogu ispaliti naj-Beta stvar na svijetu i biti nagrađeni vaginalnom poplavom, dok bi kod običnih ljudi isto dovelo do iznenadne suše, gubitka interesa i ignoriranja?

Kratki odgovor: Jer slava > igra
Dugi odgovor: Zato što u pravom kontekstu takve izjave imaju

a) vrijednost kontrasta (igra ranjivosti)
i
b) potporu drugih, Alfa činjenica


Recimo, kada vidimo Omara Sharifa, koji je stvarno drag čovjek, meni je super da je izjavio nešto takvo. Njegova romansa i vjenčanje s Fatenom Hamamom su bili vrijedni divljenja i jedan od primjera onih "Alfa ali ne kreten" života kojima se volim diviti. Ali naravno, to je Omar Sharif, muškarac koji je također poznat po tome što prasnuo nedostižnu Barbaru Streisand, i koji i dalje ima popriličnu količinu obožavateljica s kojima bi mogao biti kada bi to htio (čak je i jednu ošamario kad se gurala za njegov autogram).
Osim toga, njegovo držanje je također Alfa do boli, i u staroj dobi je pun autoriteta (a ne slomljen), te iako nije ludo bogat kao neki Hollywoodski glumci, svejedno si može priuštiti da do kraja života živi u dobrom hotelu. To je sve mnogostruko više Alfa od većine muškaraca na svijetu, tako da kada on kaže nešto što uopće nije Alfa pa bi inače imalo loše posljedice, to zapravo ima pozitivan efekt - ublažava njegov nedstižan image.

Govoreći o čemu, sve što sam naveo za Omara Sharifa izvire iz njegovog općenitog Alfa statusa i postignuća koja svi znaju čisto zato što postoji. Osim toga znaju i jer su gledali film, pa se iz njega nešto implicira i podrazumijeva se da je on Alfa, poznati glumac.

S druge strane, slučaj pod b je još važniji, jer je imati sa sobom vruću mladu djevojku snažnija vrsta predselekcije od same implikacije, ma koliko god implikacija bila umješno izvedena. Kada netko zna da si Alfa jer je to osobno vidio, to je još moćnije i daje ti još više prostora za potencijalno Beta izjave.
Recimo, jedan moj poznanik je, osim izvrsnom igrom obdaren i izvrsnim izgledom, bogatom obitelji i statusom, te je jedan od najvećih igrača koje poznam, s nenadmašnom najboljom vrstom igre. Već godinama neprekidno vrti po nekoliko cura istodobno, ali ima običaj na svom Facebooku (koji je osim par izazovnih slika s putovanja svugdje po svijetu prepun ženskih postova, tagova i komentara o njegovom zavodništvu - i koji se svi međusobno vide - heh) povremeno postati nešto tipa:

Ne zaboravite se pomoliti Bogu svake večeri, jer On ne zaboravi vas probuditi svako jutro! Volim vas sve!
ili
Želim vam puno sreće bez kraja, želim vam zvijezde najljepšeg sjaja, želim vam ljubavlju ispunjen san i najljepše želje na današnji dan! Drage cure, sretan vam 8. ožujka!

(ne treba ni napominjati da takve stvari skupe stotine likeova i izazivaju vrlo vlažne reakcije)

A naravno, tu je onda i Bare. Recimo, osim srcedrapajućih izjava s početka, Bare u intervjuu napominje kako se njemu više ne da živjeti "rockerski", i da su ga "prošli oni dani kada je s obožavateljicama imao spolne odnose prije i poslije svakog koncerta". Osim toga, navodi i da iako se više ne zaljubljuje nakon tragične smrti svoje djevojke, kako i dalje "održava neobavezne seksualne odnose s par susjeda", jer, navodi, "ja sam muškarac i imam potrebe."

Koliko muškaraca ima mogućnost spavati sa stotinama zgodnih žena, biti predmet općeg obožavanja, i onda uz to još imati svoj vlastiti fuck-buddy harem gdje god se dosele, čisto zato što kao muškarci imaju potrebe? Otprilike onoliko koliko ih ima mogućnost postati srcedrapajuće statuse na Facebook bez da se njihova vrijednost na seksualnom tržištu smanji za jednu lipu - zanemarivo malo, sa zapanjujućom mogućnosti monopolizacije ogromnog broja žena. To je čista projekcija onoga "Ljubav je sve što je bitno", sa svim logičnim posljedicama. Naravno, nemojte krivo shvatiti da imam nešto protiv Bareta ili bilo kojeg uspješnog Alfe - naprotiv, svatko tko ima te mogućnosti je danas prilična budala ako ih ne iskoristi do maksimuma.Kao i uvijek, naći ćete me kako uživam kod bazena.

Post je objavljen 28.06.2012. u 15:36 sati.