Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Dramatični zaključci znanstvenog skupa


Poštovani i dragi svi,

šaljem vam jedan tekst s portala dnevno.hr u slučaju da ga niste zamijetili i pročitali.
Naime, jučer je u Zagrebu održan jedan znanstveni skup o dramatičnoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj.
Ukratko: skupu se nisu odazvali niti pozvani panelisti, niti publika, niti novinari. Nula. Došli su samo novinari portala dnevno.hr i napisali tekst koji vam cijeli prosljeđujem.
Prije tjedan dana, točnije 14. lipnja CROMA je također održala sličan skup: 2. kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika, a tema je opet bila gospodarska situacija s planom reindustrijalizacije hrvatskog gospodarstva. I na tom skupu bilo je iznenađujuće malo sudionika, ali je zato bilo dosta novinara koji su o radu i zaključcima kongresa barem detaljno izvijestili.

Pitam se – što je svima nama? Svima! Na svim razinama društva, na svim razinama svijesti! Jer svi loše živimo. Loše ne znači samo velika nezaposlenost, siromaštvo na svim razinama, prezaduženost, nelikvidnost, financijska nesamostalnost, rasprodaja svih vitalnih kapaciteta... Lista je, naravno, puno duža. Loše znači mnogo više od ovih tzv. ekonomskih kategorija. Loše znači da smo u kolektivnoj depresiji, da padamo u bezdan bez ikakvog prirodnog refleksa da se zaustavimo i spasimo. Da se samozavaravamo i mislimo da će netko drugi učiniti da stvari budu bolje. Nema drugih! Postojimo samo mi! Postoji samo svaki JA! Nevjerojatno je da bezidejna, bezdušna politička oligarhija sprezi s organiziranim kriminalom već 20 manipulira našim životima, da nas medijski hrane strahovima i nelogičnostima svih vrsta – a mi sve kao znamo i ne činimo ništa! I uvijek postoji neka „igra“ i neka kolektivna „zvečka“ za opću zabavu i zaborav – nogometno prvenstvo, Sverina, olimpijske igre, medijski skandali i sl.

Divan je ovaj paradoks naših tzv. demokratskih sloboda – informirani smo preko medija, informirani smo preko vlastite kože, znamo da ne funkcionira, znamo da se „laže, krade i ubija“ – pojedinci viču, jedan po jedan doduše, A NIŠTA SE NE MIJENJA, NIŠTA SE DOBROGA NE DOGAĐA. Svaka riječ, svaki glas, misao, stav, akcija – odlazi u vjetar. Kad jedni krenu, drugi su jako zaposleni, treći tako depresivni da im nije ni do čega, a četvrtima je baš krenulo, pa ih ništa što nije osobno ne zanima – i tako redom, uvijek ispočetka. A netko tko prati puls društva, to jako dobro, čini sve baš da bude tako, hrani lažnu besplodnu demokraciju. Tako funkcioniraju Hrvati, za razliku od npr. Francuza koji bi zauzeli svaki komadić javnog prostora i vikali na sav glas dok ne bi dobili što traže.
A mi ovdašnji trpljiv svijet – mi smo tako kreativni, talentirani, hrabri, sposobni, nadahnuti, moćni, divni, božanski – sve bismo mogli kad bismo se samo dosjetili koliko smo moćni. Jedino nas znanje, moral, karakter i svakodnevna izvrsnost svakog pojedinog JA može izvući iz ovog gliba koji će zbilja, kao što kažu govornici sa skupa opisanog u tekstu ispod, zbrisati Hrvatsku i sve njezine ljude pretvoriti u povijesnu kategoriju, nepostojeću zemlju nepostojećih ljudi.
Ljeto je. Naradili smo se. Zaslužili smo odmoriti se. Valjda jesmo. Kad je već tako, onda se zbilja odmorimo i očistimo od svakodnevnog blata i smrada kojim nas otuđuju od naše kreativne božanske biti. Odmorimo i skupimo snage za jesen, za budućnost te je zajedno učinimo boljom, ljudskijom, veselijom, kreativnijom, bogatijom, zabavnijom – po našoj mjeri, a ne po mjeri prodane politike domaće i europske.
A jesmo zemaljsko roblje neznanja i neusuđivanja.
Pozdrav svima
Mare


-------------------


DRAMATIČNI ZAKLJUČCI ZNANSTVENOG SKUPA:'Vlada je u svoj program unijela sredstva masovnog uništenja vlastitog naroda!'Kukuriku koalicija je dugo skrivala program, da bi se ispostavilo da je njihov Plan 21 ustvari utemeljen na Agendi 21, dakle na mjerama kojima je cilj smanjiti broj stanovnika zemalja poput Hrvatske. Tome i služe mjere štednje koje nam nameću – istaknula je mr. Gordana Maras.

· Autor: Damir Kramarić|
· Photo: Pixsell |
· Utorak, 19.06.2012 22:25

- U svega dvadeset godina neovisnosti, Hrvatska je uspjela legalizirati privatizacijsku pljačku stoljeća, posve uništiti vlastito gospodarstvo, demografski se urušiti, gotovo izjednačiti broj zaposlenih i umirovljenika, te zapasti u dužničko ropstvo. Novac je u Hrvatskoj danas iznad društva, jer ni jedna Vlada nije uspjela izaći s financijskom oligarhijom na kraj. Epilog svega toga je da smo postali beskoncepcijsko društvo kojim se upravlja izvana, društvo čistih kolonijalnih odnosa u kojem je moguć tehnokratski udar koji bi mogao ukinuti demokraciju. Ako ovako nastavimo, Hrvatska će nestati, jer je u ovakvim okolnostima nemoguće održati život pojedinca, obitelji, društva i države - istaknuo je politolog dr. Anđelko Milardović, na početku okruglog stola 'Upravljanje razvojem u globalnom okruženju: Modeli razvoja Hrvatske kao članice Europske unije', u organizaciji Centra za politološka istraživanja i Znanstvenog foruma održanog u utorak u zagrebačkom Kulturno informacijskom centru.
Milardović: Elita uopće ne mari za društvo kojim vlada
Svoju tezu o prevladavajućim kolonijalnim odnosima u Hrvatskoj Milardović je potkrijepio činjenicom da hrvatska takozvana 'elita' uopće ne mari za društvo kojim vlada.
- U Slavoniji danas gladuju, a zemlja je 'neuzorana', Hrvatskoj prijeti slom socijalne države, no za to nikoga nije briga. A trebalo bi ih biti briga, jer kad sve propadne, ni elite neće proći 'lišo'. Zato je nužan razgovor o ovoj temi kako bi se u društvu napokon razvila svijest o potrebi napuštanja tog gubitničkog, kolonijalnog modela koji je na snazi već 21 godinu. No ovako slab odaziv predstavnika hrvatske akademske zajednice, medija i članova Vlade na ovaj okrugli stol upućuje na zaključak da mnogima još nije doprlo do mozga da nam vrijeme ističe - u vrlo dramatičnom tonu upozorio je profesor Milardović.
Nakon njega malobrojnoj se publici obratio dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, koji je ustvrdio da je Europska unija, čiji član će Hrvatska uskoro postati, danas u dubokoj političkoj krizi, te da ona novim članicama ne nudi ravnopravnost, već odnos najamnog radnika.
Jurčić: Europska Unija ići će prema razgradnji
- Euro bi trebao imati istu cijenu u svim zemljama, no znamo da je njegova cijena svugdje različita. U Europskoj Uniji ne postoje elementi za zajedničku valutu, što znači da je euro brzopleto uveden. Europski narodi se, osim toga, već četiri do pet stoljeća bore za svoju nacionalnu državu, a Bruxelles to hoće sada na silu izbrisati, kao da ne postoje velike kulturološke razlike među narodima. Te razlike vide se i iz svemira i njih je nemoguće izbrisati, a one se ni ne trebaju brisati, jer je poznato da raznolikost rađa napredak, dok ujednačenost znači stagnaciju. Drugi problem Europske unije je to što je nakon raspada SSSR-a novac preuzeo glavnu ulogu ujedinjenja Europe, što se nije smjelo dopustiti i što je i dovelo do tolikih socijalnih problema i razlika. Rješenje krize u Uniji se ne nazire, što znači da će EU vjerojatno ići prema razgradnji - istaknuo je u uvodu profesor Jurčić, te je potom prisutnima pokušao objasniti što mala Hrvatska uopće znači većim i bogatijim zemljama poput Njemačke ili Francuske.
'Mi Europu nerviramo, pa nam zato i šalju niže činovnike'
- Hrvatska je, prema svom malom BDP-u, u Europi na razini statističke pogreške. Njima je isplativije baviti se srednje velikom firmom, nego Hrvatskom. Ne bi ni primijetili da nas nema. Čak štoviše, mi ih nerviramo, pa nam zato i šalju u pravilu niže činovnike. Hrvatska je nažalost prihvatila koncept liberalizma ili nevidljive ruke koja sve regulira, pa je tako proizvodna poduzeća pretvorila u trgovačka te je od donekle industrijalizirane zemlje došla na razinu manufakture. Posljedica toga je da danas ništa ne proizvodimo, već sve dobivamo iz uvoza. U periodu od 2000. do 2008. godine Hrvatska je investirala oko 40 milijardi kuna, da bi nakon tolikog ulaganja (i zaduživanja) broj zaposlenih u Hrvatskoj pao sa 1,6 na 1,4 milijuna ljudi. Dug je, dakle, ostao, a radna mjesta nisu stvorena, već su čak i izgubljena. Posljedica je to nepostojanja suštine hrvatske države. A uloga države trebala bi biti da upravlja i brine o svojim resursima. Država bi trebala donijeti plan kako iskoristiti 1,2 milijuna hektara neobrađene zemlje, trebala bi bolje upravljati šumama, koje su svega 20 posto iskorištene, trebala bi se potruditi da proizvode Kraša, Podravke i Koestlina stavi na police ruskih 'konzuma' jer se takvi poslovi dogovaraju između vlada pojedinih zemalja. No, nama nedostaje znanja da bi to mogli učiniti - kazao je Jurčić, pa slikovito dodao kako je Hrvatska poput lijepog automobila koji ispod haube nema mašinu i koji se ne miče koliko god vozač pritiskao papučicu gasa.
Da bi opstali, ne smijemo više otpustiti ni jednog radnika!
- Važno je sada preživjeti, odnosno spasiti preostala radna mjesta. No, to se neće i ne može učiniti štednjom i rezanjem. Ne bi smjeli više otpustiti niti jednog radnika, sve dok u isto vrijem ne zaposlimo dvojicu. Štednja, dakle, nije rješenje, nego ciljana potrošnja. Jedino tako se, uostalom, zemlje mogu izvući iz krize - podvukao je Jurčić, te dodao da Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku ne treba prodavati, već njima treba racionalno upravljati.
- Rješenje nije u stranim investicijama. Čemu služi Narodna banka, ako uzimamo tuđi novac - upitao se na kraju Jurčić, na čije izlaganje se iz publike nadovezala mr. Gordana Maras, neovisna ekonomistica.
Maras: Milanović prihvatio mjere koje će uništiti kulturološko biće ljudi
- U panici sam već osamnaest godina, pa mi je drago da netko napokon otvara ovu temu. Pitam se kako ćemo opstati, jer više ne mislim bježati i emigrirati. Pitam se jesmo li svi mi primili injekcije u mozak, kada svu ovu razgradnju dopuštamo. Koalicija koja je sada na vlasti dugo je skrivala svoj program, da bi se na kraju ispostavilo da je njihov Plan 21 ustvari utemeljen na Agendi 21 UN-a iz 1992. godine, dakle na mjerama kojima je cilj smanjiti broj stanovnika malih zemalja poput Hrvatske. Hrvatska vlada je, dakle, u svoj program prihvatila 'sredstva masovnog uništenja' vlastite populacije i vlastite zemlje. Tome će svakako doprinijeti i ove mjere štednje koje nam Milanovićeva vlada nameće. Bojim se, dakle, da je cilj mjera koje su naši prihvatili, uništenje kulturološkog bića ljudi. Predlažem stoga da se Hrvatska, u situaciji gdje sa sjevera Europe na naš račun dolaze samo ružne riječi, između ostalog okrene Mediteranu i sjevernoj Africi, te da tu potražimo prostor potreban za opstanak i razvoj - zaključila je Gordana Maras.
Belošević: I Komora godinama upozorava na suludu politiku
Riječ je potom uzela Jasna Belošević Martić, direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore. Istaknula je da Komora još od 1999. godine upozorava na pogubnost deindustrijalizacije zemlje, te na model ne-rasta, a ne rasta.
- Upozoravalo se na te probleme, ali u državi nije bilo sluha, ni znanja da se negativni trendovi zaustave - kratko je potkraj skupa istaknula predstavnica Hrvatske gospodarske komore.
Valja na kraju istaknuti da se od mnogo pozvanih predstavnika akademske zajednice organizatorima odazvao samo dr. Ljubo Jurčić, dok su se dr. Ivan Rogić, dr. Vladimir Lay, dr. Darko Polšek, dr. Luka Brkić, dr. Zdravko Petak, te mr. Zoran Malenica 'ispričali' jer, navodno, nisu mogli doći na skup. Također valja spomenuti da osim novinara ovog portala na okruglom stolu o budućnosti Hrvatske nije bilo drugih predstavnika medija, iako je organizator poslao pozive gotovo svim medijskim kućama.

-----------------------------------------


lp, boro

http://budan.blog.hr/Post je objavljen 28.06.2012. u 08:08 sati.