Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Potez dana

Britanski ministar financija Gorge Osborne blokirao je prijedlog premijera Davida Camerona da se uvede naknada na jednokratne plastične vrećice. Ministar financija je izjavio da je zabrinut s porastom životnih troškova u trenutku kada britanske obitelji jedva spajaju kraj s krajem.


Izvor: PoliticsHome
24. lipnja 2012.


Napomena autora bloga: Kao što je poznato, britanski premijer David Cameron u rujnu 2011. godine, kada je dobio podatke o potrošnji jednokratnih plastičnih vrećica u supermarketima Velike Britanije - koji kažu da su britanski potrošači u 2010/2011. godini upotrijebili 6,4 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica, što je 5 %-tno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, i prvo povećanje nakon rekordne 2006. godine kada je supermarketima Velike Britanije podijeljeno 10,7 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica - izdao je "ultimatum supermarketima", da to povećanje korištenja plastičnih vrećica mora biti smanjeno do ljeta. Tom prilikom Cameron je izjavio: "Trgovci moraju raditi bolje. Želim vidjeti značajnije smanjenje potrošnje vrećica. Znam da i oni to žele, ali ukoliko to ne postignu, zatražiti ću da mi objasne zašto nisu". O tome je već pisano na ovome blogu u postu "Vrećinodavstvo u Europi".

Ovog trenutka nema podataka jesu li britanski supermarketi nakon premijerova rujanskog ultimatuma smanjili broj podijeljenih jednokratnih plastičnih vrećica ili nisu, i temeljem kojih podataka je britanski premijer ovih dana odlučio predložiti uvođenje naknade od 5 centi - odnosno oko 47 lipa, ali očito je da ta ideja nije prošla unutar vladajuće konzervativne stranke (britanski premijer Cameron je i predsjednik Konzervativne stranke koje je član i ministar financija Osborne).
Post je objavljen 24.06.2012. u 21:46 sati.