Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogodneverina

Marketing

Geološka postava u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci



Jučerašnji dan u Prirodoslovnom Muzeju u Rijeci je bio u znaku geologije, otvorena je nova stalna postava geologije Zapadne Hrvatske (Istra, Primorsko-goranska, zapadna Ličko-Senjska županija) gdje su se posjetitelji mogli uvjeriti iznad kolikog blaga hodaju a da o tome nisu svjesni.

Photobucket

Velebitska breča.
Starost: paleogen-neogen
Nalazište:uvala Mag i Barbat, otok Rab.

Iako je nova postava postavljena u maloj prostoriji od tek 33 kvadrata i nekolicinu ormarića cijeli kocept je dosta interaktivan i gost ima prilike izvući iz ladica neke primjerke, dotaknuti teksturu i pregledati ih sa povećalom.

Photobucket


U ormarićima se nalaze i ekrani koji nas informiraju o podjeli na geološke ere.


Photobucket

Foraminiferski numulitidni vapnenac.
Starost: paleogen, srednji eocen (lutet).
Nalazište: Kušina, Lopar, Rab.


Photobucket

Ono što su u arheologiji keramika i novac vremenski indikatori to su u geologiji fosili i određivanje apsolutne starosti. U razgovoru s prof.dr. Igorom Vlahovićem s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu saznao sam da su neki fosili živjeli u geološkim mjerilima razmjerno kratko (nekoliko milijuna ili nekoliko stotina tisuća godina) i na velikim područjima tako da su u naslagama dosta česti – to su tzv. provodni ili indeks fosili čijom se nalazom u stijenama može odrediti i njihova starost. Ponekim stijenama se starost može utvrditi i izotopnim metodama, tj. mjerenjem posljedica poluraspada radioaktivnih izotopa sadržanih u mineralima (za najmlađe stijene često se koristi metoda C14, za starije K-Ar, Ar-Ar, Sr ili druge metode), pomoću termoluminiscencije ili optičke luminiscencije (kojima se mjeri vrijeme od trenutka kad su neki minerali bili posljednji put izloženi sunčevoj svjetlosti), pomoću magnetostratigrafije (kojom se može utvrditi jesu li stijene taložene tijekom razdoblja normalnog ili reversnog magnetizma koja su se u geološkoj prošlosti izmjenjivala) i sl. Kako bi se dobili što bolji rezultati uvijek se pokušava primijeniti što više različitih metoda.


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Rudistni vapnenac.
Starost:gornja kreda.
Nalazište: otok Prvić


Photobucket


Photobucket

Kalcit, kristal minerala.
Nalazište: Sorinj, otok Rab.

Photobucket


Photobucket

Photobucket


Photobucket

Igor Vlahović, geolog, autorica izložbe Koraljka Klepač i ravnatelj Marin Krinčić. Bilo je baš dirljivo slušati gospodina Vlahovića kako objašnjava taj zanos prema kamenju po Velebitu sa čekićem u ruci i gojzericama jer je ista stvar i u mojoj struci samo se radi o kostima i nalazima materijalne kulture. Baš smo kasnije pričali kako bi trebalo uvesti kolegiji geologije za arheologe jer starija škola još i raspoznaje različita kamenja ali meni je ovo na Primorju vapnenac a u Gorskom Kotaru dolomit i tu bi stao. Dok je s druge strane važno opisati stanište koje je zauzela pojedina kultura.


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Upravo je geologija kroz stratigrafiju pobila tvrdnje kreacionista koji su vjerovali da je svijet nastao 4004 pr.Kr, s naznakom na točan dan, sat i minutu (proučavanjem Biblije i brojanjem unazad godine života od Isusa, preko patrijarha sve do Adama. U nekim mjestima u SAD-u još uvijek vjeruju u to i sprdaju se sa Darwinom).



Photobucket


Photobucket


Photobucket

Geološka karta Zapadne Hrvatske. Nažalost staklo odbija mogućnost suradnje, trebao bi ju si nabaviti pa mi je objašnjeno da su ju dobile na cd-u sve osnovne i srednje škole i da pitam učitelje i profesore, jel mi netko može pomoći u nabavi?


Nakon izlaganja počela je zakuska sa kanapeima ali pretpostavljam da vas to ne zanima jer ste gladni isključivo znanja zubo


http://www.youtube.com/watch?v=_CBQv8Y3V4o

I za kraj super scena iz Big Bang Theory gdje Sheldon na paintballu izjavljuje "geology isn't a real science", štreberski humor na koji nisam imun.







Post je objavljen 21.06.2012. u 09:48 sati.