Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

U crkvama zabranjeno fotografiranje?

Na ulazima u crkve u nekim domaćim turističkim odredištima postoje znakovi zabrane fotografiranja. U kojoj mjeri se dotične zabrane provode nije poznato (u smislu da li zabrana vrijedi samo za SLR-aparate ili i za mobitele s kamerama).

Kopanjem po internetu može se naći podatak (link) kako je dotična odredba rezultat odluke crkvenih glavešina. Čak i ako se radi o "turističkim" i amaterskim snimkama napravljenim za vlastiti (obiteljski) album.

No vrlo je zanimljivo je da se iznimke itekako rade za - vjenčanja. Snimanje vjenčanja je komercijalna djelatnost. Očito da je u ovom slučaju u interesu crkve - profit. Naime, kada se održava neko vjenčanje, to znači i značajnu novčanu zaradu s obzirom da mladenci, a ponekad i fotografi moraju iskeširati crkvi određenu svotu. (No čak i u tim slučajevima određeni župnici rade probleme fotografima.)

No kako je to vani riješeno? Čak ako u nekim crkvama takvo ograničenje foptografije i postoji, najčešće se radi o tome da se mora platiti "dozvolu". No tu se radi o vrlo simboličnom iznosu (u rangu cca 10kn kod nas), a koji ujedno služi i kao svojevrsna "ulaznica", nakon čije uplate posjetitelj smije snimati koliko god želi. Bez ikakve zamršene i suvišne papirologije koja je kod nas nažalost sve češći slučaj...

Post je objavljen 19.06.2012. u 20:54 sati.