Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Opet jedna idiotska zabrana!

Kako piše kolega fotograf sa portala Fotozine.org, čini se da je u špilji Veternica, koja je pod upravom parka prirode Medvednica - zabranjeno fotografiranje!?

Danas sam bio sa ženom i klincima u Veternici. Kaj se špilje tiče, ko nije bio nek obavezno ode, 50 kuna obiteljska karta i vodiči za 10. Ono što mi je smiješno je da je unutar špilje zabranjeno fotografiranje.

Kad sam upitao zašto je to tako, ponuđen mi je slijedeći odgovor: Pravnik unutar nekog državnog mastodonta je utvrdio da bi netko mogao te fotografije komercijalno iskoristiti (taj koji ih koristi ionako plaća porez toj stoci), pa kako "oni onda to nemogu iskoristiti" (kao da su "oni" vlastoručno iskopali Veternicu), onda je njihov pravnik jednostavno zaključio da je to najbolje zabraniti. I bi tako. Iako su te špilje zapravo javno dobro, meni je ovo pravi primjer funkcioniranja naše maloumne državne aparature.

Kao prvo, mogli su uredno zabranit blicanje, zbog šišmiša, stalagmita, fosila, medvjeđih kljova, vlage u zraku ... čak su mogli i naplatit dozvolu za fotkanje unutra sa familijom recimo nekih 20 kuna ... platio bih i nebih čak ni razmišljao o tome. Za Veternicu bi i to značilo mali korak naprijed.

Ali ne, oni su zabranili fotkanje zato jer bi netko mogao "komercijalno koristiti te fotografije". Dakle, opet je neki mali kancelarijski smrad izmislio neki propis koji njega stavlja kao svevišnjega iznad svih nas, i sam sebi dodijelio bogomdano pravo da nam svima zabrani fotkanje. Na stranu što cijeli život nije zaradio sto kuna svojim radom, i što živi od državnog reketa, i kad prdne na rosu za njim neće ostat ništa na zemlji osim pepela ... Uglavnom, takvom smradu uopće nije palo na pamet da bi moje fotkanje i objava na recimo fejsu mogla navesti još koga od mojih frendova da dođe tamo. Reklama besplatna. Da naplaćuje fotkanje, možda bi i bila neka direktna financijska korist parku prirode Medvednica, kam to i pripada ... klasićna priča o nesposobnosti upravljanja biločime i igranju malih bogova, kočenju bilo kakvog napretka "u ime naroda" ...

E sad, mene zanima koliko je to što mi je on uskratio pravo fotkanja neke prirodne ljepote sa mojim klincima unutra ustavno opavdano. I da li se time uskraćuju neka meni ustavom zagarantirana prava. Osim toga, da li je slijedeći korak zabrana fotografiranja u Parku prirode Medvednica? Da li će mo za par godina morat imati policijsku školu da bi smjeli fotkati
(...)

LINK NA RASPRAVU: Zabranjeno fotografiranje!

Post je objavljen 17.06.2012. u 22:37 sati.