Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Zvuci orgulja zagrebačke katedrale

Po uzoru na glazbena događanja u mnogim europskim katedralama i u zagrebačkoj katedrali, na inicijativu rektora zagrebačke katedrale preč. Josipa Kuhtića, koncertni ciklus pod nazivom "Zvuci orgulja zagrebačke katedrale" započeo je krajem travnja ove godine.

Umjetnički voditelj ciklusa je prof. Mario Perestegi, a koncert na orguljama zagrebačke katedrale održat će Andraž Slakan u nedjelju, 17. lipnja, s početkom u 17 sati.

Orguljaš i violinist Andraž Slakan je rođen 7.siječnja 1983 u Celju, a 2006. godine upisuje Akademiju za glazbu u Ljubljani gdje je diplomirao violinu u razredu red. prof. Dejana Bravničara. Tijekom studija kao zamjena svira u orkestru Slovenske filharmonije i u Simfonijskom orkestru RTVS. Danas je redoviti član „Celjskega godalnega orkestra“.

Slakana su u studentskim danima zanimale orgulje i orguljaška glazba. Nakon violinističke diplome upisuje studij „Sakralne glazbe“ na Akademiji za glazbu gdje orgulje studira u razredu izv. prof. Marija Perestegija.

Tijekom studija orgulja nastupao je na koncertnim ciklusima u Novom Sadu, Beogradu, Rimu, Zagrebu i Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod prof. Romana Peruckog, prof. Marija Penzara i prof. S. Imakulate Malinke.

Od uspostave Celjske biskupije 2006. godine glavni je orguljaš katedrale u Celju.

Angažiran je u zboru „Perpetuum Jazzile“ u kojem pjeva i za koji piše aranžmane. Kao skladatelj iza sebe ima više skladbi za zbor, orgulje i gudački kvartet.

Izvor: Laudato

Post je objavljen 15.06.2012. u 23:32 sati.