Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Konjska glava

Nedavno sam čitala kako su ravnateljici slovenske porezne uprave i njezinom djetetu prijetili smrću, pa je žena od šoka pala u nesvijest. Pomislila sam tada da žena očito svoj posao radi revno i kako treba, čim su se slovenski mafijozi osjetili toliko ugroženi da su pribjegli zlokobnim prijetnjama. A znamo iz filmova kako one uobičajene izgledaju – metak u pošti, zapaljen križ u dvorištu, mrtva riba na kućnom pragu, oderana mačka, ucmekan pas (zlatna ribica?). One ostvarene već su manje smiješne, iako se trude zvučati tako - dečko je pošao spavati s ribama, provozao se u gepeku, obukao je betonske cipele, prošetao po morskom dnu etc.

U malenoj zemlji kao što je naša, koja je u potpunosti prepletena kriminalom, lopovlukom i korupcijom, izostanak takvih prijetnji na našu nažalost ne ukazuje na uređenu državu i izostanak mafije, već na nesposobnost i upletenost državnih službenika koji svoj posao očito ne rade kako treba. Jer da se toj hrvatskoj hobotnici uistinu nemilosrdno reže krakove na državnoj razini, vjerujem da bi u prvih šest mjeseci obračuna sa oktopodom barem pola naših državnih službenika moralo na posao i sa posla - u blindiranim automobilima. A druga bi polovica bila iza brave.

Ovako je ona, jedna, žena, koja se doista nakanila uhvatiti u koštac sa smećarskom mafijom, najavljujući neke zaista radikalne promjene – znogirana brzinom munje. Hobotnica je otresla pipkom. Svi su opet mirni i mogu mirno spavati, iritantna smetnja je uklonjena. Doduše, svojem posve zasluženom škartiranju Holyca je (a o njoj je naravno riječ) - zaključno kumovala sama, svojim nevjerojatno stupidnim početničkim greškama (kadroviranjem po stranačkoj podobnosti i opravdanjima o krivici glasnika), koje smo do sada naučili slušati od HDZovaca (a sad nas demagogiji s položaja vlasti eto uče i SDPovci, blago nama) rolleyes
Milanović tu jednostavno nije imao izbora, morao ju je smijeniti, odnosno prisiliti na ostavku, da bi sačuvao privid politike čistih ruku (a uz Čačića u Vladi, privid je jedina moguća riječ), ali pod koju cijenu? Plomin, Ombla, sortiranje i zbrinjavanje otpada, plastične vrećice, voda – drugim riječima žrtvovana ekologija i okoliš? Velika se tu lova vrti, prevelika da bi je se netko tek tako odrekao u ime nekakvih, njima nebitnih, Zelenih aktivista.

U Italiji se zna tko se bavi otpadom. Sredinom devedesetih pripadnici mafijaške organizacije Camorre preuzeli su gospodarenje otpadom u Campaniji, što je dovelo do ekološke katastrofe i krize s otpadom u Napulju. Početkom devedesetih pripadnici jedne druge mafijaške organizacije preuzeli su gospodarenje u Hrvatskoj, što je dovelo do gospodarske katastrofe i krize u zemlji. U nas ni dan danas nitko ništa ne zna, ni(ti) tko pije ni(ti) tko plaća, ne zato što je krhko znanje, već zato što smo zbog goleme i trome birokracije, kojoj je zadatak pretakanje iz šupljeg u prazno, nesposobni provesti svaku iole pametnu ideju u djelo. Odnosno, takav ju je aparat sposoban samo opstruirati i minirati. I kako sad, pored takvih uigranih mafiJozića, da se svog komada torte dočepa još i The Mafija? Silom jačega. Mala bara puno krokodila. I svi gladni.

Sada već bivša ministrica, zbog svojih je ambicioznih planova dovođenja hrvatske otpadne politike u red i okvir EU normi - počela dobivati ozbiljne prijetnje, baš kao i ona slovenska poreznica. Osobno ću još primijetiti da je količini i žestini tih niskih strasti i prijetnji (u koje, poznavajući naš mentalitet, uopće ne sumnjam, iako ne zanemarujem ni političarsku teatralnost), kao gorivo za potpalu vrlo vjerojatno poslužio i ministričin spol, kao i njena modna i životna nekonvencionalnost koja ju je među svim ministrima isticala kao laku metu. Iako njen spol, niti stil, ne mogu biti opravdanje za napade. Zamjerke se mogu uputiti samo na sposobnost ili nesposobnost obavljanja funkcije na koju je netko postavljen (za koju je izabran).
A sada je ispiljen, pardon, odabran novi ministar, koji je navodno sa funkcijom naslijedio i prijetnje. Jedan kao normalan i svima u ovoj konzervativnoj sredini prihvatljiviji lik, muško jelte, koji hrabro obećava da neće posustati na Mirelinom putu... neće li? Bumo vidli. Hoće li ovaj put netko zbog prijetnji pasti u nesvijest... ili opet s funkcije.





Post je objavljen 14.06.2012. u 01:00 sati.