Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Između dva Gay Pridea. nešto o razlici spola i roda


Prenosim dio jedne svoje reakcije u diskusiji o dnevniku "Split pretvoren u zatvor?" na kolaborativnom blogu pollitika.com. Italikom su citati iz prethodnog komentara, na koji sam reagirao.

S. Bullock u 'Proposal'ovo neće stati dok se ne izgubi ikakav pojam normalnosti u vezi tzv."rodnih uloga" (i.e. muškarac i žena) jer "homoborba" kao što vidimo ne uključuje samo homoseksualce, nego i transseksualce, transvestite i općenito sve čega još budu izmislili..

Točno tako, odlično si opisala, to jest cilj!

Osobno, to simpatiziram, ali pišući o tome više sam analitičar, a ne propagandist.

U analizi treba uvijek imati na umu razliku pojmova: spol, spolna orijentacija, rod, rodna uloga. Spol je biološka činenica, a rod društvena.. A i unutar toga ima nijansi, prijelaznih oblika, promjena kroz razne kulture i kroz vrijeme, prilagodljivosti unutar iste kulture također.

Recimo, žene koje nose hlače nekad su smatrali perveznjakinjama, danas se na to nitko ni ne osvrće, ali muškarca koji obuće suknju žigosat ćemo kao perveznjaka - u zapadnoj kulturi, ali ne i u drugima - a opet, ako je Škot, opet to prihvaćamo kao normalno..

Osobno, iako me nikako ne biste mogli okarakterizirati trans-rodnim, uvijek sam imao problema s raznim aspektima nametnutne muške spolne uloge, "muškaračkosti" - ne zanimaju me automobili, ne volim nogomet, ne volim vojsku i oružje...

Podjela rodnih uloga bila je vrlo važna za zajednicu ne samo kroz povijest homo sapiensa, nego i u evolucijskom kretanju koje je prethodilo, tijekom nekoliko milijuna godina, otkad su neki australopitekusi počeli živjeti u savani, umjesto šume, te počeli u većoj mjeri tražiti mesnu hranu te vjerojatno i loviti. Dolazi do važnog proširenja rodnih uloga na pribavljanje hrane, čega kod drugih vrsta nema: mužjaci postaju lovci, ženke se bave prikupljanjem plodova. Postoj valjani razlozi, da društva održavaju razlike u rodnim ulogama, sve do najnovijih vremena. Naravno da su rodne uloge vezane uz biološke, iako ne jednoznačno.

Tek moderna civlizacija tu unosi promjenu - to je stvarno epohalna, revolucionarna promjena, da nametanje rodnih uloga više nije bitno, što se bazira na drastičnim promjenama u uvjetima života i ekonomiji. Nekad je puno djece umiralo, nije bilo bebi-pape, žena je bila snažno vezana uz svoju biološku ulogu, rađanje i dojenje. Danas, to je drastično smanjeno, a život drastično produžen, žena može recimo roditi dvoje djece do svoje 30, s 50 godina ona su odrasla, a pred njom je još očekivanih 30 godina života - koliko je pred njenom prabakom bilo, kad je imala 20 - tako se drastično životni uvjeti mijenjaju, za muškarce također, za žene i više.

Danas smatramo normalnim da su u skoro svim zanimalnjima žene i muškarci prisutni, ne uvijek u istom broju naravno, ali velikom većinom smo svakodnevno, poslovno, u kontaktu i sa ženama i sa muškarcima. Tako, potreba da se odgoj usmjeri u prihvaćanje potrebne rodne uloge, nestaje. Uistinu se možemo u odgoju fokusirati na to, da svako dijete razvije svoje osobne preferencije, kakve bile, da istražuje, proba razne stvari.

Reverse rolesNaravno, praktički je nemoguće stvarno ništa ne nametati djetetu, uvijek projeciramo neka svoja očekivanja, ovakva ili onakva. Niti postoji jasni kriterij, koliko trebamo djetetu pustiti da samo istražuje i bira, a koliko ga moramo usmjeravati (ni ono prvo naravno nije apsolutno načelno - najzad, da bi netko bio sposoban birati, da bi poznavao/poznavala sebe, treba ga naučiti nekim vještinama)

zbog toga je bitna i linija argumentacije po kojoj se homoseksualci "rađaju", a ne "postaju"

Tu je mislim najbitnije kakva je objektivna istina. A istraživanja pokazuju da se, prvenstveno, rađaju. (Ako, naravno, govorimo u izvornom smislu, kao spolnoj privlačnosti prema vlastitom spolu, a ne ispoljavanju, ponašanju - veza naravno nije funkcionalna. S time da seksolozi kažu da su zapravo rijetki oni koji su apsolutno homo ili hetero.) Koliko znam, znanstvenici se slažu da ne postoji jedan gen za tako složenu pojavu, nego sklop utjecaja, ali dominantno bioloških.

dok su muškarac i žena "rodne uloge", to jest stavovi koje represivno i isključivo društvo nameće..

Pa da, rodne uloge su zaista nešto posve drugo od spola i spolne orijentacije. Vjerojatno postoji određena pozitivna korelacija, ali nipošto funkcionalna povezanost. Neki homoseksualci mogu, glede rodne uloge, biti itekakve "muškarčine" isl..

Da su rodne uloge kulturno uvjetovane - mislim da je elementarna činjenica. S time da treba imati na umu, da ne postoji jedna monolitna "rodna uloga", nego niz njenih elemenata i aspekata.

Također, imati na umu, da je jedan od ključnih elemenata kod homo sapiensa izvanredne varijabilnost i složenost ponašanja, neusporediva s onim kod bilo koje druge vrste. Većina djevojčica će vjeronatno uvijek prirodno težiti tome da se igra s lutkama, a dječaci s autićima, to je biološka tendencija, ali ne i stroga uvjetovanost, varijabilnost postoji i prirodno i kulturlno uvjetovano - ako se neka djevojčica baš voli igrati s autićima, pa pustimo je, potaknimo je, neka uči o automobilima, svako znanje je korisno, čak i ako kad poodraste to odbaci. To je značaj ddakle ideje da treba odbaciti "normalne" odnosno "normativne" rodne uloge. S time da danas zapravo možda više problema imaju dječaci, koji odstupaju od norme, nego djevojčice.

Post je objavljen 13.06.2012. u 17:15 sati.