Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

SOCIjALIZAM PODVALJEN
Harao je nerazvijenim djelovima Europe i Azijskog kontinenta. U zemljama gdje se najlakse mogao nametnuti, gdje nije bio trazen, jos manje shvacen. Doista, gdje je najmanje mogao nalaziti i svoje povijesno opravdanje.
Buduci se nametao isprobanom tehnikom ranog krscanstva sirenja populistickih snova pravde i jednakosti, sve sto mu je jos bilo potrebno da se popne na vladarski tron, to mu je osiguralo devetnaesto stoljece.
Kao sto je krscanstvu predhodila velika starogrcka kultura, tako je socijalizmu dvadesetogog stoljeca predhodilo prosvjetiteljstvo, klasicna Njemacka filozofija i devetnajstostoljetni humanizam, iz kojih se posljedicno radja Znanstveni socijalizam.
Dok je Nazarecin Isus krenuo u svoj utopisticki naum sireci nemogucu pravdu u sredini opceg siromastva, to se identicno ponavlja kod Lenjina u muzikovoj zaostaloj Rusiji.
Dok, Isus, zanosno krece u svoje pustinjsko propovjednistvo pod utjecajem zarkog sunca i lose ishranjenosti, postaje tek zrtva halucinirajucih prividjenja svojih uzavrelih utopistickih snova.
Lenjina je zadesila, na oko, drukcija sudbina. Krecuci iz svog svicarskog toplog brloga u zamrzli Petrograd u toplom konforu zeljeznicke kompozicije, koju mu je osigurao Njemacki Junkeraj. Jednom usred Petrograda, na snijeznom bljestavilu ruskih prostranstava, vec polivenom krvlju jedne beznadne revolucije, kao da se u njemu radja slicno halucinirajuce prividjenje elektrificirane snijezne pustosi, iz koje bljesne i ona njegova famozna formula: elektrifikacija + industrijalizacija = socijalizam. Jos samo sto nije utisnuta kao bozje pismo na Mojsijeovoj ploci.
Iz Isusovih halucinacija radjaju se krscanski krimeni bez presedana, sve dotle dok ne dodje do onih Lenjinovih, koji ce, u zajednickoj sprezi sa Staljinom milijunskim istrebljenjima vlastitog stanovnistva pratiti u stopu i ono Lenjivovo prividjenje: „Socijalizam kao prva faza Komunizma“,koji se danas proteze prostranstvima sibirske snijezne pustosi i duboko zakrvavljenog blata.


Post je objavljen 13.06.2012. u 10:04 sati.