Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Kako zaštititi djecu od opasnosti s interneta? Držite kompjutor u dnevnom boravku!

Pomoćnica američkog Državnog odvjetnika za državu Wisconsin, Erica O'Neil i Marcus Rogers, profesor s američkog Sveučilišta Purdue, oboje stručnjaci za računalnu forenziku i borbu protiv cyberkriminala boravili su krajem svibnja u Hrvatskoj gdje su s hrvatskim kolegama razgovarali o načinima borbe protiv cyberkriminala i suradnji na tom području.

Od hrpe savjeta koje su uputili državnim institucijama, prosvjetarima i roditeljima, jedan mi se čini posebno zanimljiv. Izrekli su da odgovarajući na pitanje: Kakav bi savjet dali roditeljima i djeci kod korištenja interneta?


Erica O'Neil: Kompjutor držite u dnevnoj sobi. To je broj jedan. Tako znate gdje su vam djeca kad su online. Ne dajte im kompjutore u njihove sobe, u podrume. Držite ih negdje gdje možete proći i vidjeti što rade i gdje oni znaju da možete proći i vidjeti.

Marcus Rogers: I drugo je edukacija i osvješćivanje. Djeca moraju biti svjesna. Ne želite usaditi djeci strah od tehnologije, tehnologija je divna, ona nije zla po sebi, samo postoje oni koji je koriste na loš način. Educirajte djecu da se ne može vjerovati svakome tko je online. Ne želi ti svatko biti prijatelj. Neki ljudi imaju zle misli i namjere. Želite da vam djeca imaju vjere u ljude, da budu dobri građani, da ne budu paranoična, ali istovremeno, moraju shvatiti da se svijet promijenio. Ne može se vjerovati svakome. Vaše susjedstvo je naraslo s vašeg fizičkog susjedstva, na cijeli svijet. Jednako kao što ne biste dozvolili svom osmogodišnjem djetetu da bude samo na ulici u opasnoj četvrti gdje se prodaje droga, dok vi nestanete na nekoliko sati, ne možete to učiniti ni s internetom. Zato stavite kompjutor u dnevnu sobu. Nije pitanje hoće li ih netko kontaktirati, već kada i moraju znati kome da to prijave, s kime da razgovaraju, Edukacija je zato užasno važna u ovoj bici.

Post je objavljen 12.06.2012. u 19:04 sati.