Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Fotografija kao dokument vremena – 4. međunarodni dan arhiva

Hrvatska ovaj dan obilježav po četvrti put, a ovogodišnja tema ‘Fotografija kao dokument vremena’ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti. Već je krajem 19. stoljeća uočeno da se fotografija može promatrati kao vrijedan dokument, ali istodobno i kao umjetnost, no tada su se njome pretežno bavili privilegirani pojedinci.

Međunarodni dan arhiva prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

Početkom 20. stoljeća zahvaljujući tehničkom razvoj u i znatno usavršenoj laboratorijskoj obradi, fotografija postaje nešto masovniji medij, dok j e danas svuda oko nas. Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dana arhiva tradicionalno otvaraju svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima. Obilježavajući ovaj dan hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o važnosti zaštite nacionalne pisane baštine te o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu koje nas uvijek iznova oplemenjuje i uči istinskim vrijednostima.

HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV
11. lipnja 2012.
13,00 sati – Atrij – Otvorenje Izložbe – Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih
fotografa
16,00 – 20,00 sati – Profesorska čitaonica – Radionica Prepoznavanje povijesnih
fotografskih tehnika
17,00 – 18,00 sati – Katalozi – Promocija dokumentarnog filma Svjedočanstvo Vjekoslava Kralja – jednog od posljednjih preživjelih hrvatskih Argonauta 20. stoljeća
O dokumentarnom filmu će govoriti urednik Vladimir Brnardić i Vjekoslav Kralj.
13,00 – 20,00 sati – Atrij – Promotivna prodaja izdanja HDA
Hrvatski državni arhiv obilježit će Međunarodni dan arhiva cjelodnevnim
programima za javnost koji uključuje otvaranje izložbe i Suvenirnice HDA s
bogatom ponudom replika arhivskog gradiva. Posjetitelji će tijekom dana moći razgledati i Stalni postav HDA, vidjeti izložene neke od najzanimljivijih snimaka nastalih u periodu od 1856. do 1905. godine iz Fototeke HDA te nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU
8. – 24. lipnja
Gradska knjižnica
Izložba dokumentarnih fotografija iz Zbirke fotografija koja je pohranjena u arhivu. Zbirka sadrži već broj fotografija (oko 4000) za razdoblje od 1914. do 1995. godine.

DRŽAVNI ARHIV U DUBROVNIKU
11. lipnja
Izložba fotografija Dubrovnik između dva rata 30-te godine 20. stoljeća autora Felixa La Foresta
Stalni postav izložbe „Najranija dubrovačka stoljeća“ najznačajniji dokumenti i povelje iz 11. i 12. stoljeća autora Zorana Perovića

DRŽAVNI ARHIV U GOSPIĆU
14. lipnja 2012.
Otvorenje izložbe na temu Dokumentarna fotografija – Ličani vojnici dokumentarnoj fotografiji 1914. – 1995.Povodom Dana arhiva Državni arhiv u Gospiću organizira izložbu Ličani vojnici na dokumentarnoj fotografiji 1914.-1995. na kojoj će, kroz dokumentarne fotografije iz vlastite zbirke, zbirke Hrvatskog državnog arhiva i Muzeja Like Gospić, biti prikazani
Ličani u različitim vojskama koje su u razdoblju Prvog i Drugog svjetskoga rata i Domovinskog rata ispisivale ratnu povijest Like kao jednu od važnih sastavnica ličkog identiteta.

DRŽAVNI ARHIV U KARLOVCU
3. srpnja 2012.
11:00 – 13:00
Predavanje „Pohrana i pretraživanje fotografija u Državnom arhivu u Karlovcu“
Izložba „Foto zapisi u Državnom arhivu u Karlovcu“
Predstavljanje knjige Treći svezak izvora za povijest Grada Karlovca: „Carske i kraljevske povelje grada Karlovca (1774.-1837.)
Izložba „Carske i kraljevske povelje grada Karlovca (1774.-1837.)”
Prigodni kulturno-umjetnički program.
U sklopu ovih aktivnosti bit će ukazano na svojstva i značaj Zbirke fotografija u arhivu, te će se javnosti predstaviti carsko kraljevske povelje koje su austrijski carevi podijelili gradu Karlovcu u razdoblju od 1774. do 1837 godine koje se čuvaju u Zbirci isprava.

DRŽAVNI ARHIV U MEĐIMURJU
11. lipnja
18:00 Otvorenje izložbe Vedute i arhitektura Međimurja

DRŽAVNI ARHIV U OSIJEKU
11. lipnja
12:00 – Otvaranje izložbe autorice Erike Žilić Vincetić „Dokumentarna fotografija“
12:30 – Međunarodni okrugli stol „Dokumentarna fotografija u arhivima“ uz sudjelovanje predstavnika Arhiva županije Baranya iz Pečuha (Mađarska), Istorijskog arhiva Subotica (Republika Srbija), Arhiva Tuzlanskog kantona i Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina) te Državnog arhiva u Osijeku.
19:00 – Knjižara „Nova“ u Osijeku – Predstavljanje knjige „Spomenica petrijevačke župe“ priređivača i prevoditelja dr. sc. Stjepana SršanaArhiv je otvoren za posjetitelje od 9,00 do 18,00 sati.

DRŽAVNI ARHIV U PAZINU
12. lipnja -14. lipnja
Utorak, 12. lipnja 2012. u 12 sati – Velika dvorana DAPA
Predstavljanje knjige mr. sc. Alekse Ladavca “Koordinacioni odbor za izgradnju tunela kroz Učku: Zapisnici sjednica od 1970. do 1981.”govornici: Aleksandar Anzur, Christian Santaleza, dr. sc. Elvis Orbanić, osim toga održat će se i prezentacija fotografija gradnje i inauguracije tunela Učka (fotografije obuhvaćaju vremensko razdoblje od 1970-ih godina prošlog stoljeća do danas).
Srijeda, 13. lipnja 2012. u 18 sati – Velika dvorana DAPA
U suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre održat će se predavanje na temu “Dokumentarna fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre”. Predavanje će održati kustosica PMI Lana Skuljan, a moderatorica programa je Maja Cerić.
Četvrtak, 14. lipnja 2012. u 13 sati – Velika dvorana DAPA
Predstavljanje knjige doc. dr. sc. Marije Mogorović Crljenko “Druga strana braka”, Srednja Europa, 2012. Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan Jurković, prof. dr. sc. Damir Agičić i sama autorica.

DRŽAVNI ARHIV U RIJECI
12. lipnja 2012.
12:00 Prigodna izložba Avionski snimci grada Rijeke

DRŽAVNI ARHIV U SISKU
11. – 12. lipnja 2012.
12:00 Otvorenje izložbe Fotografija kao dokument ratnih zbivanja u okviru koje će biti izložene amaterske fotografije nastale u razdoblju 1991. -1995. na sisačkom arhivskom području
Predstavljanje „Povijesnog atlasa gradova, II. svezak Sisak“, autorice dr.sc. Mirele Slukan Altić u izdanju Državnog arhiva u Sisku i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.

DRŽAVNI ARHIV U SLAVNOSKOM BRODU
8. lipnja 2012.
18:00 – Dan otovorenih vrata
Prezentacija dokumentarnih fotografija iz Zbirke fotografija Državnog arhiva u Slavonskom Brodu na temu Prošlost Broda kroz fotografije Odjel u Požegi u prostoru Požeške gimnazije organizira izložbu pod nazivom Požega u dokumentarnoj fotografiji Hrvoja Kusika

DRŽAVNI ARHIV U SPLITU
11. lipnja 2012.
Planovi i nacrti pulskih utvrda na CD zapisu
Sustav utvrda koje je Austrija izgradila u19. i 20. stoljeću u Puli, svojoj glavnoj ratnoj luci na Jadranu, spada u graditeljsko naslijeđe izuzetne monumentalnosti i brojnosti. Planovi i nacrti pulskih utvrda čuvaju se u Državnom arhivu u Splitu, a nastali su djelovanjem Inženjerijske direkcije 1850.-1918. koja je izvodila građevinske radove za potrebe vojne uprave. Zbirka sadrži ukupno 79 komada planova i nacrta. Od toga šezdeset originalnih crteža i devetnaest kopija izrađenih ozalit tehnikom. Originali su tehnički crteži rukom izvedeni i obojani na štavljenom platnu, kartonu ili kartonu kaširanom na platnu. Planovi i nacrti utvrda koje ova Zbirka sadrži izrađeni su po tada najvišim kriterijima struke.
Mnogi u svojim legendama sadrže podatke o rasporedu i namjeni prostora utvrda i o njihovoj vojnoj opremljenosti.Osim povijesne, planovi i nacrti imaju i estetsku vrijednost.

DRŽAVNI ARHIV U ŠIBENIKU
8. lipnja 2012.
Muzej grada Šibenika
20:00 – Otvaranje izložbe i promocija CD-a „Album von Dalmatien“ Franza Thiarda Laforesta

DRŽAVNI ARHIV U VARAŽDINU
12. lipnja 2012.
12:00 Otvorenje izložbe „Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost“DRŽAVNI ARHIV U VIROVITICI
Međunarodni dan arhiva
Izložba fotografija „Virovitica u Domovinskom ratu“

DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU
11. lipnja
Gradski muzej Vinkovci Galerija likovnih umjetnosti „Slavko Kopačić
13:00 Izložba dokumentarne fotografije pod naslovom: “Vinkovci – nekad i sad”.

DRŽAVNI ARHIV U ZADRU
12. lipnja 2012.
Otvorenje izložbe Dokumentarna fotografija šezdesetih godina 20. stoljeća

DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU
13. lipnja 2012.
13:00 Dokumentarna fotografija – Izbor iz fundusa Državnog arhiva u Zagrebu

Na izložbi ce biti prikazane fotografije koje vizualno bilježe i interpretiraju zbivanja u vremenu od 1870. do 1984. godine, a pohranjene su u Zbirci fotografija, Zbirci Ivana Ulčnika te u osobnim ostavštinama Milana Pavića i Stjepana Radića. Autori fotografija su tadašnji zagrebački fotografi: Mosinger i Breyer, Atelier Rechnitzer, Foto Firšt, Foto Donegani, Foto Šimić, A. Vigini, J. Šelhaus, M. Grčević, M. Pavić, Josip Kokalj i drug

Post je objavljen 11.06.2012. u 23:13 sati.