Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Nepoznati denar Karla Anžujskog

Unknown Denarius of Charles Anjou
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Nepoznati denar Karla Anžujskog

Nakon smrti posljednjeg Arpadovca Andrije III 1301. godine, u Ugarskoj i Hrvatskoj nastaje borba pretendenata na krunu Sv. Stjepana. Za razliku od Hrvatske, koja Karla Roberta Anžuvinca priznaje za svoga kralja već 1301. godine pod imenom Karlo (u Hrvatsku ga dovode knezovi Šubići Bribirski), u Ugarskoj se od 1301. do 1307. javljaju dva protukralja. Češki kraljević Većeslav III (Vaclav, Wenzel), prapraunuk Bele IV, okrunjen je za ugarskog kralja u Stolnom Biogradu 27. VIII 1301. pod imenom Ladislav V.

Godine 1305. Ladislav V dragovoljno predaje svoja prava na Ugarsku vojvodi bavarskom Otonu, unuku Bele IV, koji je okrunjen ugarskom krunom 6. XII 1305. u Stolnom Biogradu.

Plemstvo, koje pristaje uz Anžuvince, odnosi pobjedu, tako da Karlo Robert, sin napuljskog kralja Karla Martela, konačno dolazi do krune Ugarske. Za ugarskog kralja prihvaćen je na državnom ugarskom saboru na polju Rakošu kraj Pešte 4. X 1307. godine, a okrunjen je tek 15. VI 1309. u Budimu.
Zanimljivo je da je papa Bonifacije VIII proglasio Karla Roberta Anžujskog kraljem ugarskim 1297. godine.

Karlo provodi reforme, premjevši težište vladarskih prihoda na vladarska prava, uvodi banderijalni sistem, pomaže razvitak građanstva, uvodi viteštvo, postupno uspostavlja kraljevsku vlast u ugarskim i hrvatskim zemljama, u čemu ima mnogo manje uspjeha u Hrvatskoj.

U širem vukovarskom području pronađeno je manja količina ugarskih denara Karla Roberta i Ludovika I Anjou-a, a među njima i jedan Karlov denar, koji se razlikuje od svih, do sada u literaturi poznatih. Numizmatičari, koji obrađuju ugarske otkove (Réthy, Huszár, Unger, Pohl), ne opisuju, odnosno ne poznaju takav denar Karla Roberta.

Na aversu, u četvororedu, nalazimo natpis : m • REGI . : 2 • KAR • VLI. Ploha je podijeljena na 4 dijela, između kojih se nalazi po jedna vodoravna linija, tvoreći tako zapravo četiri reda ispunjena gornjim tekstom.

U prvom redu nalazi se slovo m između dviju šestokrakih zvijezda s kružićem u sredini, drugi red ispunjen je slovima REGI, treći slovima 2 (obrnuto S) i KAR, time da se lijevo od slova 2 nalaze 3 točke, prva i treća točka nalaze se jedna ispod druge, a treća, središnja, postavljena je više lijevo. Desno od slova S nalazi se jedna točka, koja ga razdvaja od slova KAR. Posljednji red ispunjen je slovima VLI.

Središnje polje ispunjeno tekstom omeđeno je bisernim vijencem.

Na reversu nalazi se konjanik. Konj, s izrazito vidljivom jahaćom opremom, okrenut je u lijevo, nosi jahača, s licem en face, koji predstavlja kralja. Na jahačevoj glavi nalazi se kruna, pod kojom se ističu ravni pramenovi kose i dosežu do ramena. Lijevom rukom jahač pridržava uzde, u desnoj drži žezlo.

Na periferiji plohe nalaze se tri šestorokrake zvijezde s kružićem u sredini, tako da je jedna smještena desno od jahačeve glave, druga pod glavom konja i treća pod konjem, između prednjih i stražnjih nogu. Ploha je, kao i na licu, obrubljena bisernim vijencem.

Vladarevo ime u tri ili četiri reda nalazimo kod nekih Arpadovaca. Trored u jednom slučaju nalazimo kod Bele IV, a četvorored kod Stjepana V jednom i tri puta kod Ladislava IV Kumanca. Na Karlovim denarima nalazimo isključivo kružni natpis, koji prevladava kod većine ugarskih otkova. Ovaj denar nam dokazuje da je i Karlo kovao novac s vodoravnim tekstom u četvororedu, Što je prvi poznati slučaj kod njegovih otkova. Izgled reversa je isto tako novost, budući nismo navikli vidjeti na novcu Karla kao konjanika.

Prikazani srebrni Karlov denar promjera je 11 mm i težine 0,412 g. U svakom slučaju imamo još jedan tip Karlova denara, koji obogaćuje ionako raskošnu ugarsku numizmatiku.


Literatura
1. Dr Ladislav Réthy: Corpus Nummorum Hungáriáé. Graz 1958.
2. Lajos Huszár: Münzkatalog Ungarn von 1000 bis Heute. Battenberg 1979.
3. Dr Emil Unger. Magyar éremhatározo. Budapest 1980. Artúr Pohl: Evszámnélküli Magyar dénárok és obulusok. Budapest 1972.


Autor: Josip Gotal
Izvor: Obol, br. 38, HND, Zagreb, 1986.

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, Mađarska, Karlo Anžuvinac
Keywords: coins, Hungary, Charles Anjou


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr

Post je objavljen 10.06.2012. u 19:02 sati.