Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: David Vann - 'Legenda o samoubojstvu' (OceanMOre, 2012.)

David Vann:
Legenda o samoubojstvu

izd. OceanMore
Preveo s engleskog Marko Kovačić
ISBN: 978-953-332-003-8
meki uvez s klapnama, 216 str., cijena: 140,00kn



Riječ izdavača


Legenda o samoubojstvu autobiografska je zbirka priča (središnja novela Otok Sukkwan uokvirena je s pet međusobno povezanih kratkih priča), nadahnuta stvarnim događajima. Kad je Davidu Vannu bilo trinaest godina, njegov otac, nemiran, nezadovoljan čovjek koji je vrludao Aljaskom otvarajući jednu zubarsku ordinaciju za drugom i propavši kao profesionalni ribar, pucao si je u glavu nakon telefonskog razgovora s drugom suprugom, Vannovom pomajkom.


Nedugo prije nego što si je oduzeo život, otac ga je pitao bi li tu godinu proveo s njim u divljini, u kolibi na jugoistočnom aljaskom jezeru. Vann je odbio i središnji dio Legende o samoubojstvu, novela Otok Sukkwan, govori o tome što bi se dogodilo da je pristao. Ta snažna i potresna novela, koja obuhvaća dvije trećine zbirke, opisuje kušnje dječaka koji dolazi živjeti s nestabilnim ocem na pusti otok na Aljasci. Dječak, Roy, žali zbog svoje odluke da ostavi majku i sestru, dok njegov otac, Jim, postupno otkriva svoju sebičnost, nesposobnost i ludilo. Čini se kao da sve ide u pogrešnom smjeru i dolazi do stravične nesreće koja stvara neočekivan prevrat u priči.


David Vann rođen je 1966. na Aleutskom otočju i proveo je život u Ketchikanu na Aljasci.
Godine 2008. objavljuje prvijenac Legenda o samoubojstvu – zbirku proze, koja je osvojila desetak nagrada, uključujući Prix Médicis Etranger (2010.) u Francuskoj za najbolju stranu prozu, nagradu Libreter (2011.) u Španjolskoj, nagradu Grace Paley, Kalifornijsku književnu nagradu i čitateljsku nagradu L’Expressa u Francuskoj. Prevedena na osamnaest jezika, Legenda o samoubojstvu međunarodna je uspješnica, a našla se i na popisima najboljih knjiga godine u jedanaest zemalja.
Godine 2011. Vann objavljuje roman Caribou Island, još jednu međunarodnu uspješnicu, a po njemu će dvostruki dobitnik Oscara za dokumentarni film Bill Guttentag snimiti film.
Roman Dirt objavljen je u travnju 2012. i već dobiva fantastične kritike.
Vann je i autor memoara A Mile Down: The True Story of a Disastrous Career at Sea (2005.). Trenutno je Guggenheimov stipendist i prihvatio je profesorsko mjesto na Sveučilištu Warwick u Engleskoj.





Post je objavljen 21.06.2012. u 04:20 sati.