Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrpolitika

Marketing

Kako uskladiti obrazovanje s privredom kojoj ne treba nikakvog kadra?



Ministar obrazovanja Željko Jovanović i ministar rada Mirando Mrsić predstavili su nacrt Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji bi, ako bude prihvaćen, mogao doista značiti početak ozbiljne reforme obrazovnog sustava, osobito strukovnog obrazovanja.

Jutarnji list je priču o tom događaju sažeo u podnaslov članka koji glasi: "Glavni cilj reforme je da mlade više ne šaljemo iz škola na burzu, nego da ih školujemo za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada i da se njihove kvalifikacije priznaju u Uniji."

Nije pri tome rečeno ništa suštinski novo, već smo puno puta, nerijetko upravo od ljudi iz aktualne vlade, čuli tvrdnju da školski sustav izbacuje kadrove za burzu, pri tome se često drvlje i kamenje ospe na pravo i ekonomiju. Hoće se, dakle, reći da nezaposlenost u Hrvatskoj ne bi bila tako velika kad bi sveučilišta "izbacivala" manje pravnika i ekonomista, a više inženjera.

No, koliko je poznato, u Hrvatskoj nije zabilježen deficit niti jedne struke, osim što se tu i tamo u medijima bilježi da se nitko ne želi prihvatiti "dužnosti" pastira te da u nekom od naših umirućih brodogradilišta nedostaje zavarivača.

Kad brodogradilišta jednom, a bojim se da to neće trebati još dugo čekati, dobiju smrtovnicu, jedina radna snaga koja će Hrvatskoj nedostajati bit će pastiri. Njih dva do tri godišnje.

U kojem će smjeru onda udariti kreatori još jedne reforme školstva, doista nije lako pretpostaviti. Dobro, otvorit će jedan razred za školovanje ta dva-tri pastira. A onda?



Post je objavljen 09.06.2012. u 00:24 sati.