Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

"La Foiba di Pisino - Pazinska jama"



Danas već daleke 1972. godine tršćanska publicistkinja Nerina Feresini (1912.-2007.), inače rođena Pazinjanka, objavila je u Trstu, u izdanju emigrantske udruge Famiglia Pisinota, kultnu knjigu "La Foiba di Pisino", u kojoj je vrlo dokumentirano i detaljno, te bogato ilustrirano, iznijela pregled prirodoslovnih osobitosti doline Pazinčice i Pazinske jame, citirala niz stručnih i znanstvenih radova o istraživanjima Pazinske jame, posebice hidrogeološkim, a sve ono što u Pazinu radimo u posljednjih petnaestak godina nadahnuto je upravo podacima iz ove knjige, o tome kako su se Pazin i Pazinska jama našli u romanu Julesa Vernea "Mathias Sandorf".

Do danas je ova knjiga bila uglavnom nepoznata čitateljima hrvatskog govornog područja, ali od danas više nije. U suradnji Zajednice Talijana Pazin, nakladničke kuće Edit iz Rijeke, te Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, upravo je objavljeno novo, ovaj put dvojezično, hrvatsko-talijansko izdanje knjige "La Foiba di Pisino - Pazinska jama". Knjigu je na hrvatski prevela Tatjana Peruško, uredio Davor Šišović, a prenijete su i sve fotografije i ilustracije iz izvornog izdanja.

U povodu stote obljetnice rođenja Nerine Feresini, i u sklopu 15. Dana Julesa Vernea u Pazinu, knjigu ćemo svečano predstaviti u ponedjeljak, 18. lipnja u 19 sati u Kući za pisce u Pazinu.

Dođite!



Post je objavljen 08.06.2012. u 10:34 sati.