Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Don Pejo Orkić preuzeo dužnost provincijala Salezijanaca

U kapelici sv. Ivana Bosca na Knežiji izvršena je 4. lipnja primopredaja službe provincijala: dosadašnji provincijal don Ivan Marijanović predao je kormilo Hrvatske salezijanske provincije, novoimenovanom provincijalu don Peji Orkiću. Svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Pejo Orkić uz asistenciju regionalnog savjetnika don Mareka Chrzana i dosadašnjeg provincijala, okupilo je pedeset braće iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica.

Don Pejo je u svojoj nastupnoj propovijedi izrazio zahvalnost don Ivanu i njegovu vijeću za trud kojim su u proteklih šest godina, uza sve poteškoće, kod braće podizali svijest pripadnosti Provinciji, jačali zajedištvo, donosili važne odluke i pokretali korisne inicijative. Iznio je i svoju optimističnu viziju provincijalne zajednice koju je temeljio na jačanju međusobnog povjerenja, a osobito na mladim nadolazećim snagama u dvadeset šestorici kandidata od prednovaka, novaka i klerika do đakona i mladomisnika. Kad je izrekao ispovijest vjere i potpisao svoj pristanak na novu dužnost prisutni su ga nagradili spontanim pljeskom ohrabrenja u preuzimanju teške i odgovorne uloge. Prisutnima se obratio i don Ivan Marijanović zahvalivši svojim najbližim suradnicima kao i ostaloj braći u Provinciji na suradnji koja je omogućila uspješan hod i brojna ostvarenja u proteklom šestogodišu. Novom je provincijalu zaželio Božji blagoslov i uspješni hod u bolju salezijansku budućnost, na dobro svakog brata i svake zajednice.

Don Pejo Orkić rođen je 19. siječnja 1966. u Kopanicama (Orašje). Osnovnu školu završio je u Kopanicama i Vidovicama, srednju u Orašju i Brčkom. Salezijancima je došao 1988. Na Knežiji je završio filozofiju, u Podsusedu novicijat, pedagošku praksu u Rijeci i Lanuviju, gdje je specijalizirao duhovnost. Studij teologije zavšio je na UPS-u (Rim). Za svećenika je zaređen 19. srpnja 1997. u rodnoj Župi Kopanicama. Bio je voditelj zajednice za odgoj zvanja u Rijeci i na Knežiji, savjetnik bogoslova, ravnatelj podsusedske zajednice, provincijalni povjerenik za pastoral mladih, član provincijalnog vijeća, župnik i ravnatelj zajednice na Knežiji. Vrhovni poglavar don Pascual Chávez imenovao ga je provincijalom 22. prosinca 2011. godine.

Post je objavljen 06.06.2012. u 22:59 sati.