Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Posljednja Duhovna formacija animatora mladih Osloboditi se svojih navezanosti

Malo po malo i došli smo do posljednje duhovne formacije animatora mladih u ovoj pastoralnoj i akademskoj godini. Gost zadnje formacije bio je p. Tvrtko Barun, studentski kapelan na Jordanovcu koji je mladim animatorima objasnio kako postići unutarnju slobodu i napraviti korak od različitih navezanosti koje nas zarobljavaju kao osobe te zatomljavaju našu slobodu.

Započevši svoje razmatranje evanđeoskim ulomkom o mladiću kojega Isus uči kako mora ostaviti svoje bogatstvo da bi ušao u kraljevstvo nebesko, p. Tvrtko je postavio mladima pitanje o njihovim bogatstvima koja ih čine navezanima. „Ako postoji nešto što ti je minimalno potrebno da budeš sretan čovjek, to je dokaz da si navezan na nešto“, rekao je p. Tvrtko pozvavši mlade da razmisle o trima stvarima o kojima su na neki način ovisni.

Iskrena i prava ljubav može biti samo slobodna

Biti navezan znači odbijati da nešto prestane biti dio mojega života, odbijati pustiti. Navezanost vodi to tjeskobe, tuge, patnje, posesivnosti, ljubomore… Kako o stvarima, navezani možemo biti i o ljudima – ni jedno, ni drugo nije dobro. Navezanost o ljudima znači nedostatak slobode, „a iskrena i prava ljubav može biti samo slobodna“ objasnio je mladima p. Tvrtko rekavši im da ne smiju zavisiti ni o tuđem mišljenju i biti navezani na uvrede, mišljenja, pohvale i kritike ljudi iz njihove okoline. Moramo biti neovisni o drugima i svjesni svoje vlastite vrijednosti. Kako bi to lakše postigli, p. Tvrtko je mladima objasnio i iz čega proizlazi čovjekova vrijednost.

Čudo stvaranja i čudo spasenja

„Bog je želio da budem, iz ljubavi me stvorio, želio je da postanem čudo stvaranja!“, objasnio je p. Tvrtko prvi izvor čovjekove vrijednosti koji proizlazi iz svijesti da smo Božja djeca. Uz čudo stvaranja, tu je i čudo spasenja. „Ukoliko Krist daje svoj život za mene, onda sam jako, jako vrijedan!“, ustvrdio je p. Tvrtko napomenuvši mladima da je od presudne važnosti živjeti u povjerenju u Božju ljubav što je dodatno pojasnio vrlo slikovito. „Što mi znači brodolom kada je Bog ocean?“, zapitao se p. Tvrtko ponudivši odmah sljedeći odgovor: „Koliko god propao, tonem u ocean Ljubavi!“

Biti otvoren da te Bog iznenadi

Otvorilo se i pitanje navezanosti na Boga. I na Boga možemo biti navezani, a kako bismo to spriječili, ne smijemo Boga „zatvarati u okvir svog iskustva“ poručio je p. Tvrtko mladima potaknuvši ih da budu otvoreni da ih Bog iznenadi te ostave Bogu slobodu da im se objavi onako kako on želi. Bog je beskonačan i može nam se svakako objaviti, na nama je da mu to dopustimo.

„Svaka navezanost uništava moju sposobnost da ljubim sebe, a ljubiti mogu jedino slobodan!“, zaključio je p. Tvrtko svoje razmatranje.

Na početku formacije predstojnik Ureda i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak upoznao je mlade animatore s planovima i projektima Ureda koji su trenutno u tijeku. Obavijestivši ih kako su započele prijave za animatorsko ljeto u Malom Lošinju, vlč. Ivica je mlade potaknuo da podsjete svoje župnike da prijave svoje mlade do 18. lipnja. Podsjetio je mlade kako je u studenome planirano nacionalno hodočašće u Rim pri čemu će Ured za pastoral mladih organizirati poseban aranžman hodočašća za mlade o čemu će animatori biti obaviješteni čim se dogovore svi detalji oko programa i cijene smještaja.

Autor: Valentina Gusić Fotografija: Nadbiskupijski pastoralni institut

Post je objavljen 06.06.2012. u 22:35 sati.