'U raznim kulturama i kroz povijest profesionalne mesare se smatralo nečistima jer su na sebe preuzimali nemoralnost ubijanja životinja i time štitili druge od kontaminacije. Često je skupina imala određenog pojedinca ili više njih koji bi izvodili klanje i njih bi se ili 'moralno očistilo' prije stupanja u kontakt s drugima ili bi živjeli odvojeno od ostatka zajednice. Primjerice, mesar plemena Bemba iz Sjeverne Rodezije izvodi rituale čišćenja nakon klanja, a mesari starih Guancha s Kanarskog otočja nisu smjelii ulaziti u tuđe domove ili družiti se s onima koji također nisu mesari. U nekim slučajevima cijeloj društvenoj skupini dodijeljena je dužnost klanja: u Japanu mesari su bili članovi Ete, podklase čiji članovi nisu smjeli imati kontakte s drugima; u Indiji Nedodirljive se smatralo inferniornima i stoga su bili ograničeni na duhovno zagađujuće dužnosti poput mesarstva i rada s kožom; u Tibetu profesionalni mesari su bili članovi najnižih klasa jer su kršili budističko pravilo neubijanja.'
Iz knjige 'Zašo volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave' by dr. Melanie Joy.
Post je objavljen 05.06.2012. u 10:49 sati.