Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Dobri se projekti prodaju unatoč krizi

Prema internim istraživanjima na kvartalnoj razini, koje provodimo još od 2009. godine, cijene nekretnine u Hrvatskoj znatno su pale. Istraživanjem je obuhvaćeno 50 gradova i osam općina u Hrvatskoj, a posebni uzorci odnosili su se na Zagreb, Rijeku, Pulu, Split, Zadar i Osijek.

U svakom kvartalu praćene su cijene oko 3000 nekretnina iz različitih izvora, poput specijaliziranih internetskih portala, novina, terenskog obilaska i vlastitog portfelja, rekla nam je predsjednica Uprave Erste nekretnina Ilijana Jeleč. Objasnila je da dobivene podatke uspoređuju sa svojim portfeljem i pokušavaju vidjeti kolika je razlika između traženih i realiziranih cijena.

U toj se razlici najviše i vidjelo kako tržište pada. Primjerice, u 2009. godini tržište je pokazivalo stagnaciju, a svjedočili smo padu cijena iako on još nije bio vidljiv u statistikama. Kriza je povećala razlike između tražene i realizirane cijene, rekla je Jeleč.

Od kraja 2009. godine tražene cijene stanova u Hrvatskoj pale su više od 8,5 posto, a uzme li se u obzir razlika između traženih i realiziranih cijena, može se reći da su cijene pale 20-ak posto na razini Hrvatske. Jeleč je ustvrdila kako je pritom važno istaknuti da pad cijena nije ujednačen, odnosno u nekim dijelovima Hrvatske cijene su pale više, a u nekim manje.


Post je objavljen 31.05.2012. u 15:30 sati.