Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografske krađe

Postoje fotografi, ili bolje rečeno "fotografi", koji od drugih fotografa kradu slike, te ih pod svojim imenom šalju na fotografske natječaje, ili pak objavljuju na internetu na svojim vlastitim web stranicama navodeći sebe kao autore iako to nisu. Iako dotični to najčešće ne doživljavaju na taj način, to je krađa.

Prije nekoliko godina se dogodio slučaj da je neki Bugarin ukrao fotografiju jedne domaće autorice, poslao dotičnu fotografiju pod svojim imenom na natječaj i pokupio nagradu - fotografija je prošla i bila iskorištena u reklamne (komercijalne) svrhe.

Lee mi je ukrao fotku za svjetsku kampanju

Isto tako, nedavno je otkriveno kako je jedan fotograf na natječaje slao tuđe fotografije pod svojim imenom. Stvar je time značajnija što je dotični na natječajima upravo pomoću tih fotografija pobjeđivao i osvajao nagrade!

Osvajao nagrade sa tuđim fotografijama!

No ovakvih stvari ima i na "običnim" fotografskim web stranicama i portalima (kao što su Flickr, Ptičica, DeviantArt...) na kojima osobe, koje ponekad uopće nisu fotografi, otvore profil, ukradu fotografije koje im se sviđaju, zakelje na svoj profil i tvrde da su njihove, kako bi im se drugi divili. (link)(link)

Post je objavljen 30.05.2012. u 00:45 sati.