Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flacijanizam

Marketing

DOBAR DAN BADAVCI !

Duhove 2012. provedoh na Badavcu, izvoru pitke vode, spominje se u Istarskom razvodu:
«... idoše po stareh zlamenjah ravno po srede mavrovega brega i tako ravno naposred lokve Badavse. I te loki je pol komunu motovunskomu, a pol komunu trviškomu. I tu je naposred te lokve jedan veliki križ visečen na kamini...».

- Dobar dan, Badavci!- uzviknuo je književnik, slikar i fotograf Tomislav Marijan Bilosnić.

A Badavci ni, nema ih.

Istarski razvod je pravni dokument, isprava, kojim su uređene granice između mletačke vlasti, akvilejskog patrijarha i pazinskoga kneza.

Sam pojam razvod ili zavod stari je hrvatski pravni termin, a označavao je čin uvođenja u posjed ophodom po zemlji.

Međe su utvrđivane na terenu, uz sudjelovanje puka, a zapisan je na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, glagoljicom.

Dakle, tri su notara pratila komisiju, zapisivala rješenja. Razvodna komisija radila je 21 dan, prešavši 150 kilometara. Svakodnevne ophodnje započinjale su i završavale molitvom.

Na susretu smo čuli dio zapisa Mikule, popa Gologorice, kapelana pazinskoga kneza i gospode deželske (ne Slovenaca, već istarskoga sitnoga plemstva).


U nastavku pročitajte prilog u Glasu Istre o ovogodišnjem izdanju susreta književnika na tom zagonetnom mjestu...

ODRŽANI 17. KNJIŽEVNI SUSRETI
Ljubitelji umjetnosti riječi na Badavci

Oko povijesne Badavce, vrela u srcu Poja, na tromeđi općina Karojba, Višnjan i Tinjan, sedamnaesti put zaredom okupili su se književnici, pjesnici, ali i znatiželjnici žedni umjetnosti riječi pod motom "Grimizna rasprostranjenost svjetlosti".

Tomislav Milohanić, Lidija Bajuk, Nada Galant, Drago Draguzet, Tomislav Marijan Bilosnić, Daniel Mohorović, Alojz Sinčić, Rudolf Ujčić te Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen okupljenima su u kasnoproljetno sunčano nedjeljno poslijepodne, na blagdan Duhova, podastrli svoje stihove i prozna promišljanja, ali ih i odveli na glazbeno putovanje. Zvucima miha publiku je uveo u program Drago Draguzet.

Opis slike
Alojz Ujčić, Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen, moja neznatnost, Tomislav Marijan Bilosnić, Rudolf Ujčić, Nada Galant

O gotovo mitskom krajoliku Badavce, zapravo njezinom spomenu u srednjovjekovnom spisu, "Istarskom razvodu", govorio je Tomislav Milohanić, istarski pjesnik i prozaik, spiritus movens i glavni organizator ovih susreta. Naime, u spomen na boravak pazinskog kneza, izaslanstva akvilejske crkve, mletačkog dužda i puka u 14. stoljeću na Badavci, danas pustom kraju, uređeno je spomen-područje oko kojeg se svake posljednje nedjelje u svibnju okupljaju pjesnici.

Nakon plesne izvedbe Kumpanije Kosirići iz Tinjana i Draguzetovog "čitanja" dijela "Istarskog razvoda", čast otvaranja susreta pripala je Zadraninu Tomislavu Marijanu Bilosniću, pjesniku, prozaiku, slikaru, zapravo umjetniku širokog dijapazona zanimanja, velikog stvaralačkog potencijala, iskustva i društvenog angažmana.

Književnica i glazbenica Lidija Bajuk, čije je djelo prožeto tradicijom i folklorom, ali i aktivističkim promišljanjima, prvi put na Badavci predstavila se prozom, ali i sebi svojstvenim glazbenim uracima, obradama starih pučkih napjeva i vlastitim autorskim pjesmama.

Opis slike
Lidija Bajuk


Nada Galant i ovog se puta prisjetila svog djetinjstva i svijeta koji živi tek u ponekim sjećanjima i naravno njenom stvaralaštvu. Zanimljivo je bilo čuti odlomak romana koji zajednički pišu Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. I doista je, kao eksperiment, zanimljivo bilo svjedočiti kako dvoje autora, žensko i muško, dvije osobe zajednički promišljaju jednu temu i stvaraju zajedničko djelo.

Iz transcendentalnih, metafizičkih sfera književnih motiva i promišljanja Alojz Sinčić se čvrsto spustio na zemlju, u srce Istre, u nedaleke rodne Škropete. On se naprosto zaželio jote, prave domaće jote, a tu je svoju želju s receptom ovjekovječio u pjesmi naslovljenoj jednostavno "Jota", koje je razgalila srca slušatelja raskomoćenih na humku nasuprot pjesnicima. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/353520

Post je objavljen 28.05.2012. u 17:52 sati.