Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Roditeljska paranoja na štetu djece

Čitajući članke po nekim forumima i newsgrupama može se naći napise o tome kako danas pojedini roditelji vrtićke i školske djece rade probleme kada u pitanju fotografiranje njihove djece, bilo da se radi o fotografiranju djece na dječjim priredbama ili izletima, bilo da se radi o formalnim grupnim poziranim fotografijama.

Događa se tako da pojedini roditelji iz nekih svojih razloga ne dozvoljavaju da im u školi ili vrtiću fotograiraju djecu. To ponekad zna stvarati probleme i svima ostalima; naime ako im klinac sudjeluje u nekoj predstavi, tada se baš zbog tog jednog klinca "kojeg se ne smije slikati" može dogoditi da čitava priredba ne može biti snilmljena, ako se ne želi riskirati okršaje sa roditeljima dotičnog.

Razlozi za takvo ponašanje roditelja mogu biti razni, ali su uglavnom ili oni paranoidno-sigurnosni (jer "tko zna što bi moglo biti njihovoj djeci ako netko u njih uperi svoj profi fotoaparat, ili nedajbože negdje vidi sliku"), ili se pak radi o pukom dramljenju da se bude u centru pažnje.

S druge strane, dok takvi svojoj često djeci bez ikakvog ustezanja daju mobitele s kamerama (a što pak onda rezultira poplavom self-shotova i sličnih "slika za fejs", nerjetko i nedoličnih), s druge strane dokumentarne fotografije sa izleta ili priredbi, ili pak formalne pozirane fotografije su u glavama tih istih roditelja najednom nekakva velika opasnost.

Na koncu takvi stavovi takvih roditelja najčešće rezultiraju samo time da njihova djeca, kada odrastu, neće imati apsolutno nikakve slikovne uspomene na vrtić ili školu.

S druge strane da bi se vrtići i škole, ali i sami službeni fotografi koji od takvih fotografiranja egzistiraju, "osigurali" od mogućih problema s roditeljima i sudskih tužbi "za ugrožavanje pogledom", danas je pak nerjetko uvedena "sigurnosna papirologija" tj, nekakva "odobrenja" koja bi svi roditelji kao trebali potpisati da pristaju na to da im se snima djecu (na izložbama, izletima, za formalno fotgrafiranje isl.)

Inače, prije je bilo vrlo jednostavno. Nije bilo nikakve "sigurnosne papirologije". Roditelji koji nisu željeli da im djete bude snimljeno na predstavi, izletu ili formalnoj poziranoj slici, jednostavno nisu taj dan svoje djete poslali u vrtić ili školu, pravdajući da je bolesno. No takvih se moglo doslovno nabrojati na prste jedne ruke.

Post je objavljen 28.05.2012. u 00:11 sati.