Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Matura nekad i sad...

Morat ću se i ja osvrnuti na maturu i test iz hrvatskog jezika.

S obzirom da sam polagala maturu (o da, toga je bilo i nekad!) prije skoro pa trideset godina, a ujedno sam išla - nekad se to drugačije zvalo, no sada bi to bila jezična gimnazija mislim da se sa punim pravom mogu osvrnuti na dotična sporna pitanja.

Kao prvo - djeca su nam svakim danom sve razmaženija, sve manje se uči, a sve više tvita, surfa, boravi na fajsbuku, opija, psuje, maltretira ostale, tuče slabije od sebe....

Drugo, ono malo što uče - a misle da se sve može naučiti u nekoliko minuta, eventualno nekoliko sati - da je to vrhunac znanja.

NIti se prate vijesti, niti čita, da ne spominjemo omraženu lektiru (osobno mislim da je lektira - a bogami, iste smo knjige i mi čitali, i nama je to bilo dosadno, a isto tako nismo pola razumijeli tako da se tu ništa ne mijenja - nešto što se smatra općom kulturom i u krajnjoj liniji način da se prošire vidici i načini razmišljanja na život općenito)...

Ako je vrhunac kulture odgledani filmovi na temu ratnih igara starih Grka i osvajnja Azije na slonovima, da ne spominjem američku verziju kralja Artura gdje on blagoslivlje ljubav Lancelota i Genevieve. ne možemo se čuditi što krivo odgovore na pitanja iz opće kulture.

Jer - ne treba znati starohrvatski izraz za crvenu boju (koja je slična slovenskom izričaju) ako se zna koje je boje rubin (jedan od nekoliko minerala koji se svrstavaju u drago kamenje i služe za ukrašavanje u prstenju, nakitu, krunama i sl.)..

Jer je zdravo-razumski da se bježi od svakodnevice, a ne u razgledavanje srednjejadranskog otočja i slična tricky pitanja na koje se ovogodišnji maturanti bune i prosvjeduju.

Uglavnom, smatram da su pitanja sasvim u redu i da to što je na njih možda odgovorilo samo 10% (možda slučajno, možda ipak znanjem) sasvim dovoljno da se test ne poništi. U krajnjoj liniji tu se radilo o nekoliko tricky pitanja i ne mogu utjecati na konačna ishod prolaska ili pada na maturi iz hrvatskoj jezika.

Prošle je godine Nasljednik pisao maturu. Kao učenik strukovne škole malo slabijeg znanja iz hrvatskog jezika (a i nekih drugih predmeta) ne mogu reći da se jako sekirao o ispitima, a bome ni o rezultatima. Doduše, iz fizike mu je stvarno bila panika jer je to predmet iz kojeg je više puta bio na popravnom (sada mu je to na faksu naj predmet naughty). No, kako je bio dosta opušten mislim da je to bila presudna karika u relativno dobrom rezultatu i uspješnom upisu na fakultet našeg djeteta.



Post je objavljen 25.05.2012. u 19:52 sati.