Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NOVI VJETROVI U KRILIMA HDZ-A NERETVE?

Nakon održanih izbora na lokalnoj razini u HDZ-u, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i onih više-manje burnih u Neretvi (prije svega ogranak Metković i ponešto Kula Norinska) , održani su izbori u središnjici HDZ-a.

Uoči 15. Općeg Sabora HDZ-a lobiranja i slobodno možemo reći ratovanja unutar HDZ-a dosegla su svoj vrhunac angažmanom dijela političkog podzemlja u vidu dijela sadašnjih i bivših agenata tajnih službi koji su se koristili povlaštenim - službenim i onim neslužbenim (čitaj nezakonito pribavljenim ) informacijama pridobivajući dio članstva da se stavi u funkciju jednog od kandidata.

Iako je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio da se tajne službe nisu koristile za unutarstranačke izbore HDZ-a, informacije s terena govore drugačije. Tako su neki od članova HDZ-a s područja Neretve dobivali pozive od obavještajnog podzemlja (naziv koji se koristi za sadašnje i bivše obavještajce i njihove suradnike koji se stavljaju u funkciju nezakonite ili nemoralne svrhe) koje je na suptilan način sugeriralo koji bi se kandidat na lokalnoj, a kasnije i na nacionalnoj razini trebao birati.

Takvo sugeriranje se naravno nije moglo vršiti bilo kojem kandidatu, već samo onima koji su imali mrlje u prošlosti (ili sadašnjosti),a za koje postoje tragovi uočeni od obavještajnog podzemlja i koji se ne mogu opratiti običnim deterdžentom. Problem je jedino bio u tome što su obavještajno podzemlje često zna igrati na blef pa su se igre oko utjecaja na glasovanje unutar lokalnih izbora znale rasplinuti kad su odigrane na pogrešne igrače.

Za Neretvu je zanimljivo da je poslije odlaska Luke Bebića u političku mirovinu dobila novu osobu u vrhu HDZ-a u vidu Krešimira Vejića, sadašnjeg gradonačelnika Ploča koji je izabran u Središnji odbor HDZ-a – tijelo od 25 članova koje se po ovlastima i „snazi“ nalazi odmah iza Predsjednika i Predsjedništva HDZ-a.

Iako se donedavni položaj Luke Bebića nikako ne može mjeriti s novim položajem Krešimira Vejića, ovo je možda nagovještaj novih vjetrova u neretvanskim ograncima HDZ-a i promjena odnosa snaga unutar ogranaka na području Neretve.

Poznato je svojevremeno da je Luka Bebić dao Krešimiru Vejiću svesrdnu podršku za izbor unutar pločanskog ogranka HDZ-a i da se to pokazao kao uspješan potez jer je Krešimir Vejić uskoro kao kandidat za gradonačelnika Grada Ploča i na iznenađenje mnogih pobjedio tada teško pobjedivi i snažni SDP u Pločama.

Izbor Krešimira Vejića u središnji odbor HDZ-a je ipak i svojevrsno iznenađenje obzirom da se Krešimir Vejić nikad nije previše forsirao ispred HDZ-a u stranačkim aktivnostima i nije jedan od „jurišnika“ HDZ-ove političke strukture. Neretvi će svakako dobro doći da netko i u vrhu HDZ-a ima utjecaj iako HDZ nije stranka na vlasti.

HDZ u Neretvi se najprije lomio oko podrške Teu Andriću ili Branki Bačiću na županijskoj razini, a onda kad je izabran Bačić na županijskoj razini (sklon Jadranki Kosor), i kad se vjetar počeo okretati na Karamarkov mlin, neretvanski su se HDZ-ovci (iako ne svi) počeli okretati Karamarku i pogodili.

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Srđan Vrančić - s lijeva na desno Nikša Batinović iz Krvavca, Tomislav Karamarko i Braco Milošević iz Ploča

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Srđan Vrančić - u prvom planu s podignuta dva prsta Paško Ivančević iz Ploča, u skupini s Tomislavom Karamarkom

Zanimljivo je da su izbori unutar HDZ-a na lokalnoj i državnoj razini unatoč mnogobrojnim aferama pokazali da je jedino u HDZ-u moguće kandidirati više od 2 kandidata za predsjednika stranke.

Podsjetimo - u SDP je biran samo jedan kandidat za predsjednika, u HNS-u samo jedan, u HSP-u samo jedan, u HSS-u 2... Svi oni koji su se svojevremeno drznuli istaći kandidaturu i izgubiti unutarstranačke izbore u svojim strankama su kroz proteklih 20 godina bili politički likvidirani po kratkom postupku. Potom bi uslijedilo cijepanje stranke, odnosnov osnivanje nekakvih novh stranaka koje bi s vremenom propale.

Sjetimo se odcijepljivanja HDZ-a u HND Manolića, HIP Miroslava Tuđmana, DC Vesne Škare Ožbolt, Hrvatski blok Ivića Pašalića...., pa odcjepljivanje HSLS u LS Vlade Gotovca, Stranku liberalnih demokrata Ivice Radoša, pa tko zna koliko odcjepljivanja HSP-a u mali milijun sitnih strančica što je zapravo i uništilo pravaštvo..

Demokracija se stječe generacijama, pa i nečudi necivilizirano i nedemokratsko ozračje u (demokratskim?) strankama i političkom životu Hrvatske.

Na kraju krajeva, tek ćemo stvoriti demokraciju kad se odviknemo loše navike da nam se političari nametnu, umjesto da ih mi biramo.


Post je objavljen 22.05.2012. u 12:12 sati.