Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/madonna

Marketing

Recenzija albuma MDNA

Obožavatelj Mario je poslao svoju recenziju albuma "MDNA". Tvrdi da je "MDNA" okupio odlične producente, ali je i solidan album gdje u cijeloj priči nedostaje prave Madonne! Komentirao je i Madonnin rad na posljednjim albumima.


Ne treba previše isticati Madonnin utjecaj kako na glazbenu industriju, tako i na društvo općenito. Većina njezinih radova su izazivali i izazivaju wow-efekt te pomicali tada nezamislive granice, a posebno za mene najvažnije razdoblje njezine karijere, od singla Justify My Love, Sex book, i Erotica albuma, sa čime će se mnogi složiti. To je razdoblje koje je zaslužno za reakcije pri spomenu imena Madonna, gotovo strahopoštovanje, jer malo tko bi se zbog onoga u što čvrsto vjeruje usudio u takvom vremenu izdati takva djela. I zato Madonnu volimo, i uvijek ćemo ju voljeti. Raditi i živjeti ono u sto čvrsto vjeruješ, i čvrsto stajati iza toga bez obzira na posljedice.

Međutim, zadnjih nekoliko godina ta Madonna više ne postoji u glazbenim vodama. MDNA je u redu album, u svakom slučaju mnogo bolji od katastrofe zvane Hard Candy. Što joj tada bi da izabere suradnju s producentima ghetto glazbe poput Timbalanda? Vjerojatno činjenica da su bili aktualni pa je mislila kako će joj skrpati uspješan album.

Producenti izabrani za MDNA su odlični i solidno su odradili svoj posao. I to je MDNA. Solidno odrađeni posao odličnih producenata, a kako u cijeloj priči nedostaje Madonna, čovjek ima osjećaj da je album popis demo snimki na kojima se još treba raditi. Madonna je sasvim očito izgubila inspiraciju i sve ovo radi više iz neke zabave u slobodno vrijeme, a i zbog straha od starenja pa kad god osjeti krizu brzo nešto smisli, nazove aktualne producente da joj u par mjeseci slože nesto, onda provede tjedan dana u studiju pjevajući, i to je to. Tekstovi su ponekad malo i smiješni, klisejizirani, nema prave poruke, ponekad zvuči kao curica, niti jedna pjesma se specijalno ne ističe, sto M.I.A i Nicki Minaj ovdje rade nemam pojma. Da je ovaj album objavila neka nepoznata ili nova glazbenica vjerojatno bi prošao totalno neprimjećen. Live Nation se ionako koncentrira na turneju jer tu i leži najveća zarada, a ona sama od obiteljskih obaveza niti ima vremena niti volje promovirati ga. Ali mi vjerni fanovi ćemo ju podržati što god ona napravila, ne zato što trenutačno radi nešto kvalitetno, već zato što nas je zadužila svojom nevjerojatnom karijerom.

Madonnin rad je uvijek bio refleksija njezinog života, njezinih vjerovanja, čvrstih stavova, iskustava; za razliku od glazbenika kojima je glazba samo posao, i zato nitko nikada nije mogao biti na njezinoj razini. Ovog trenutka njezin rad reflektira zubnjenost, izgubljenost, manjak inspiracije, strah od starenja, a duboko ispod toga vjerujem da leži nostalgija. Ona je ipak majka četvero djece i to ju ispunjava i oduzima većinu vremena, a kao takva sigurno više ne može biti sposobna izdavati albume poput Erotice jer živi potpuno drugačiji život. Ako već ima razumljivu potrebu održavati kontak s publikom i podsjetiti nas što i tko je ona, preporučio bih joj da počne dostojanstveno stariti, izda zbilja kvalitetan greatest hits album za razliku od Celebration, iako sam svjestan da ona nije imala kontrolu na time, već Warner Brothers pa je zato i ispao tupav zanemarujući bitne dijelove njezine karijere, i da krene na turneju koja će slaviti neizbrisiv trag koji je ostavila na glazbu, društvo, i zivote pojedinaca.


Say what you like, there ain't no time to lose - madonna_blog_hr@hotmail.com


Post je objavljen 21.05.2012. u 21:52 sati.