Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Više ŠLJAP nego MUP


U sjeni tamarisa, duhom smiren i tijelom sjedinjen s komadom reciklirane plastike od devetnaest kuna i devedeset lipa drsko zavodim kuglicu rum-punča i gledam more gdje se meni penje.
Daleko na pučini od punte Zmajana prema Kakanu ore more neki veliki brod. Druga dekada svibnja topi se u oblacima koji gotovo neprimjetno nadiru sa zapada.
Pušika šporki južin. Bura dalmatinska iz hrapavog Tominog grla titra membranu zvučnika i tuče laganu škontraduru. Fjaka obara goste plažnog objekta. Čupavi shi-tzu dremucka ispod stola.

Plažni objekti nova su snaga našeg turizma. Sklepani mahom od rashodovanih naplatnih kućica sa čvora Prgomet, kioska Tiska ili ćevapdžinica otetih s Karepovca, natkriljeni maštovitim metalnim konstrukcijama preko kojih su navučene šatorske tende, ne razlikuju se isuviše od plastenika za uzgoj paprika. Tek živi žamor koji se razabire između potmulih udara surrounda daje naslutiti da ljudi iz nekog perverznog razloga zapravo vole boraviti u takvim prostorima.

Do prije koju godinu, plažni objekti su bili prilično ravnomjerno raspoređeni duž popularnih kupališta i diskretno smješteni između štandova sa đinđama i šarenih šezlona poduzetnih iznajmljivača pedalina i teflon-ležaljki za prženje.
No, s vremenom se pokazalo da naša klijentela više voli zvuk mandolina od vesla sandolina, osvježavajuća pića umjesto plivačkih dostignuća, tri kocke leda u čaši votke ili gina od skakutanja s trampulina.
Odgovarajući zahtjevima tržišta, plažni objekti su promptno dosegli brzinu širenja svemira, tako da ćemo ovo ljeto dočekati s neprekinutim nizom od tri tisuće kilometara ultralakih bistroa duž najljepših jadranskih plaža. Štoviše, od silnih plažnih objekata više i ne možeš pristupiti plažama!
Svaki plažni objekt koji drži do sebe mora imati najmanje tri stvari - hladno pivo, tople sendviče i atraktivno ime tipa Sunset, Paradise ili Tropicana.

Zaštitni znak svih renomiranih plažnih objeklata su naravno - palme. To je drveće zaslužuje markicu - izvorno hrvatsko. No, s obzirom da se mora racionalno gospodariti sa svakim kvadratom na koji se plaća koncesija, umjesto pravih palmi dobro dođu i one nacrtane na svijetlećim reklamama. Tropikal paradajs zajamčen.

Razmišljajući o ovoj problematici nisam ni primjetio da se onaj brzi i moćni brod već okrenuo oko Žirja i evo ga već ponosnog i gordog kako hita prema Šibeniku. Smanjio je broj okretaja tek pred Jadrijom. Ako je suditi po džombastom nadgrađu, ovo je neki od admiralskih brodova pomorske policije. I zaista jest. Prepoznajem natpis - SVETI NIKOLA TAVELIĆ. Lijepo!



Tko kaže da nama ništa nije sveto? Sveti Nikola Tavelić juriša pored tvrđave svetog Nikole u kanal svetog Ante. Sveti pogonski strojevi troše 185 grama svetog plavog dizela po svetoj konjskoj snazi. Na krmi pjevaju momci iz klape Sveti Juraj. Vjerojatno se i zapovjednik broda zove Sveto. Blago nama!
Poželio sam se prošetati po mulu ispred niza šarenih kabina. Jadrija, nekad kultno šibensko kupalište, unatoč donekle musavom predsezonskom izgledu nije izgubila svoj šarm. Ima neku ugodnu toplinu i nostalgičnu atmosferu.



Ka u neko doba - PLJUS!!!
Sveti valovi od Svetog Nikole Tavelića zapljusnili su sveti mul i potopili moje griješno desno stopalo. Odskočio sam katapultiran u zrak očajnički pokušavajući spriječiti da mi još jedan digitalni foto-aparat ne skonča svoju karijeru u valovima Jadranskog mora.





Srećom, uspio sam. Spasiti aparat. I lijevu nogu. Desna noga totalno mokra, lijeva suha. Nikotaka. Desna patika čini ŠLJAP, lijeva MUP.
ŠLJAP-MUP, ŠLJAP-MUP, doskakutao sam do Plave ptice. Putnička je tuga pregolema, bičva mokra, a rezerve nema! A uvik sebi govorim. Kad god negdi ideš - ponesi sa sobom rezervne bičve, rezervnu majicu i rezervne mudante!
Mudante i majicu sam ponija. Bičve nisam, naravno. Mogu ja i bos, neš ti problema.
Na povratku s Jadrije, bacili smo još jedan pogled na predivni Krešimirov grad.



I usput skonuli do bazilike-blizanke u Prižbi. Pa se sakrili ispod jednog maslačka u polju crvenih makova.





Pa se raznježili pred sretnom obitelji Labudić.



Pa se malo smijali.
Pa se malo štipkali
I tako...



Post je objavljen 21.05.2012. u 20:11 sati.