Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

VJEŽBE GORSKIH SLUŽBI SPAŠAVANJA HRVATSKE I CRNE GORE U BAGALOVIĆIMA

Ako ova dva dana (nedjelja i ponedjeljak) vidite poveći broj ljudi u crvenom kako se penju ili spuštaju po stijenama Bagalovića ne brinite - ne radi se o konvenciji SDP-a niti igračima Bayerna koji se penju po kazni zbog izgubljenog finala nogometne Lige prvaka.

Na stijenama ispod crkve na Bagalovićima, održava se obučavanje gorskih službi spašavanja Hrvatske i Crne Gore u sklopu prekogranične suradnje koja se financira iz IPARD programa Europske unije. Na obuci se nalazi 15 polaznika tečaja i 6 instruktora, a predvodnici obuke su instruktori Hrvatske gorske služba spašavanja.

Na obuci će se polaznici obučiti u spašavanju iz podzemnih objekata, a koje tehnike su gotovo identične kao i za spašavanje iz visokih objekata.

Lokalnoj zajednici će ova vježba ostaviti i trajnu korist obzirom da će fiksovi i pločice (elementi neophodni za postavljanje konopa pomoću koji se penje i spušta) ostati učvršćeni u stijenama pa će avanturisti imati novu lokaciju za penjanje i spuštanje, kao i oni koji se budu u budućnosti obučavali.

Oni koji budu htjeli vidjeti na koji način se penje i spušta, imati će piliku uživo vidjeti sve još u nedjelju i ponedjeljak (19 i 20. svibnja)

Nakon obuke u Bagalovićima, obučavanje se premješta na Višticinu jamu kraj Opuzena i jamu Ciganušu (dubina 90 metara)

Ova obuka je zapravo i završna obuka navedenih gorskih službi spašavanja koje su već odradile dio tečaja vezan za druge vrste i tehnike spašavanja.


Post je objavljen 20.05.2012. u 13:21 sati.