Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotograf zaključan u vlastitom tijelu

Locked-in-syndrome je stanje koje se manifestira u tome da mozak osobe funkcionira sasvim normalno (za razliku od trajnog vegetativnog stanja), no komunikacija sa okolinom je vrlo otežana ili čak i gotovo nemoguća zbog gotovo potpune paralize tijela, koja uključuje i nemogućnost govora. Uzrok ovog sindroma su nepopravljive ozlijede mozga (moždanog debla) uslijed moždanog udara ili neke druge traume.

Inače, jedna od svijetski poznatijih osoba koja je patila od locked-in-sindroma bio je Jean-Dominique Bauby, koji je nakon teškog moždanog udara komunicirao sa okolinom - trepćući lijevim okom. (Osoba bi recitirala abecedu, a on bi trepnuo na odgovarajućem slovu). Štoviše, dotični je tako čak i "napisao" knjigu.

No kada bi netko rekao da kod nas postoji jedan čovjek koji pati od locked-in-syndroma koji se aktivno bavi fotografijom, mnogi to nebi bili u stanju povjerovati. No, koliko god nevjerojatno zvučalo, i to je moguće. Stvar je time značajnija što je dotični čovjek čak na fotografskim natječajima osvajao i nagrade!

Fotoklub Split
Intervju


Foto-kutak

Dokumentarac: Čardak i na nebu i na zemlji

Post je objavljen 21.05.2012. u 00:03 sati.