Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

AKC Medika za početnike: Što se krije iza fasade?

Prije nekoliko tjedana sam vam OVDJE pokazao vanjsko lice Medike ... pa bi sad bio red da vam malo detaljnije pokažem i unutarnje prostore, neke od njih ne vidi čak niti većina posjetilaca. Naime, ti nekadašnji pogoni i skladište firme Medika koja je u tim prostorima djelovala od 1922. do 2001. godine (vidi OVDJE ) su u stvari bitno veći nego što to na prvi pogled izgleda. Prednji dio, dvorište sa ulaznim zgradama, je tek manji dio onoga što se iza te "fasade" skriva. Iz sadašnje perspektive teško je reći što se sve nekad radilo u tim prostorima - dio su sigurno bii uredski prostori, dio manji pogoni, neki dijelovi su vjerojatno bili skladišta - no, činjenica da su sve te zgrade i unutarnji prostori nagurani i "nalijepljeni" jedni na druge posve sigurno ne pomaže kod početne orijentacije i pokušaja povezivanja prostora sa njihovom inicijalnom svrhom.

No, što je tu je, ekipa skvotera koja se uselila u Mediku prije otprilike četiri godine je pronašla namjenu za većinu tih prostora iako ih još ima nekoliko koji bi se dali urediti i prenamjeniti za upotrebu. U nekima od manjih prostorija borave Medikini stalni stanovnici, njih desetak - tu je zajednička kuhinja, sanitarije, veš mašina. U nekim sobama se nalaze umjetnički atelje, u nekim drugima su radionice, nekoliko prostora su u upotrebi kao galerije odnosno prostori za umjetničke aktivnosti svih vrsta.

Imao sam priliku prošetati se gotovo svim tim prostorima u društvu Vece, jednog od Medikinih najstarijih stanovnika, i zaista je fascinantno vidjeti kako se na ostacima jednog takvog "industrijskog" objekta iz davnih godina korak po korak događa novi život. Štošta bi se tu dalo napraviti prije nego što sve ne propadne odnosno neki budući investitor ne baci oko na atraktivnu parcelu na rubu središta grada ... i zaista se i radi, svašta, pogotovo kad se uzme u obzir da se sve to radi gotovo isključivo iz entuzijazma, ovo je mjesto na koje dolaze oni koji ne mogu očekivati financiranje svojih ideja od strane grada ili nekog sponzora.

Zanimljivih prostora ima na sve strane, a meni osobno su bili najzanimljiviji krovovi ... na dva mjesta je moguće izaći na krov i osvrnuti se s visine oko sebe, na okolicu. Slikom dominira nekadašnji "Interkonti", a sadašnji "Westin" hotel, neobičan susjed za jedan skvot, te niz okolnih zgrada s početka 20. stoljeća koje se. čini se, nisu puno promijenile od tog vremena. Baš je čudna ta hipersvemirska veza koje je sve te raznolike građevine dovela u tako bliski odnos! wink

Prije nego što slikama krenete u razgledavanje nekih od unutrašnjih prostora Medike (objavit ću fotke samo iz zajedničkih prostora, privatne prostore ću ostaviti njihovim stanarima) nemojte zaboraviti na aktualni konflikt između grada (koji je nakon dužeg pregovaranja Mediki odobrio upotrebu prostora uz plaćanje naknade) i Medike zbog drastičnog povećanja najamnine uz retrogradno plaćanje. Grad tretira taj prostor kao prostor za industrijsku djelatnost što zaista nema puno veze niti sa stvarnom upotrebom niti sa mozgom ... jer, teško je očekivati da će se sa alternativnim programom tog tipa moći plaćati ekonomska cijena korištenja prostora, toga nema nigdje u svijetu, a pogotovo ne bi bilo moguće kod nas uz postojeću ekonomsku situaciju i navike građanina prosječnog koji će se na riječi "alternativna kultura" samo podrugljivo nasmijati.Na Medikinom zidu. Snimio: Vanja


Stoga, ako vam je AKC Medika srcu blizak, dođite u subotu, 19.05. u 13h na Cvjetni trg prosvjed povodom novog udara na postojanje Medike! (više o tome pročitajte OVDJE, na stranicama udruge Attack - Autonomni kulturni centar).

A sada - svi na šetnju Medikom! winkTo su četiri zida sviju onih koji ih žele imati ovdje ... Snimio: Vanja


... njihov "Kabinet čuda". Snimio: Vanja


Uđimo! Snimio: Vanja


Plan je na zidu. Snimio: Vanja


Sad znate gdje se ljeti skriva Djed Mraz ... skvota u "Mediki". wink Snimio: Vanja


"Zelena soba". Snimio: Vanja


Pogled u civilizaciju ... Snimio: Vanja


Dapače, udoban pogled na civilizaciju. Snimio: Vanja


Predsjednički salon. Snimio: Vanja


Kuhinjski salon. Snimio: Vanja


Kuhinjsko bojno polje. Snimio: Vanja


Nek' se zna! Snimio: Vanja


Foto-, kino- i ino-radionica: ovdje caruje red. Snimio: Vanja


Ovdje caruje nakit i moda ... Snimio: Vanja


... perlice i škarice ... Snimio: Vanja


... ukratko, sve i svašta. Snimio: Vanja


Dnevni boravak. Snimio: Vanja


Radno mjesto kakvo se samo poželjeti može. Snimio: Vanja


Peć'ca i kav'ca ... Snimio: Vanja


... i uniformirana djeva. wink Snimio: Vanja


Performerski bazen u suterenu. Snimio: Vanja


Alisino ogledalo? Snimio: Vanja


Klupska atmosfera. Snimio: Vanja


Gdje smo to skrenuli za Meksiko? Snimio: Vanja


Dvosmjerni promet ljudi i ideja je poželjan. Snimio: Vanja


U stubištu 1. Snimio: Vanja


U stubištu 2. Snimio: Vanja


Rijetko se koji skvot može pohvaliti ovako impozantnim pogledom sa svoga potkrovlja. Snimio: Vanja


Krov svih duginih boja. Snimio: Vanja


U razini. Snimio: Vanja


Terasica u zavjetrini. Snimio: Vanja


S drugoga krova: krov duginih boja i RGN u pozadini. Snimio: Vanja


Iza ovih kuća je Savska cesta ... Snimio: Vanja


... a iza ovih Jukićeva. Snimio: Vanja


Neki od klijenata Westina bi se sigurno rado mijenjali sa društvom iz "Medike", bar za jedan dan. wink Snimio: Vanja


Simbol prestiža svakog skvotera: snop ključeva! Snimio: Vanja


Za kraj: wink Snimio: Vanja


Post je objavljen 17.05.2012. u 14:17 sati.