Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Članice "Vilenice" uključuju se u očuvanje autohtonih sorti sjemena

Ususret Danu očuvanja biološke raznolikosti 22. svibnja prisjetimo se važnosti očuvanja autohtonih i izvornih sorti sjemena bilja koje danas ljudi koriste u prehrani, izradi ljekovitih pripravaka i drugo.


Očuvanje autohtonih sorti sjemena je izuzetno važno danas zbog očuvanja biljnih sorti u primjeni čovjekove prehrane, kao prirodno otpornih na štetnike i koji sadržavaju izvorne karakteristike neke sorte, dakle kao sastojine koja čini izvornu biološku raznolikost planete Zemlje.



Foto: eko-selo, Vukomerić
Izvor: D.Š.


Autohtone i izvorne sorte predstavljaju vrijednost neke regije, mogu biti dio njegove povijesti poljoprivrede te time i kulture toga kraja. Plodovi ovih sorti imaju odličan okus i miris!


Članice Udruge "Vilenice" uključuju se u očuvanje i nadamo se u budućnosti razmjenu sjemena autohtonih i izvornih sorti korisnog bilja koje su dobile od aktivne stanovnice imanja Vukomerić Sunčane Pešak, a koje je prikupljeno iz nekoliko regija Hrvatske: Turopolje i Istra.

U Hrvatskoj udruga koja se danas bavi prikupljanjem i razmjenom autohtonih i izvornih sorti sjemena je Udruga "Rustica".




Marina za Udrugu "Vilenice"

Post je objavljen 17.05.2012. u 12:16 sati.