Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kosanovici-iz-dreznika

Marketing

Početak istraživanja



Iako sam zapamtio djedove priče dugo godina nisam imao mogućnosti prouučiti istinitost i vjerodostojnost. Prva priča koju sam provjerio bila je o jednom rođaku kojeg su ubili žandari bar je tako rekao moj djed negdje oko 1935. godine nakon izbora. Postoji jedna anegdota oko tog dogadjaja no dopustite mi da ostane ovaj put nezabiljezena.
Prvi spomen na taj dogadjaj pronasao sam u knjizi: Zdravko Dizdar - Mihael Sobolovski: Prešućivani četnički zločini u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini 1941.-1945., Tada je mitoloska prica pocela dobijati stvarne obrise. Prosle godine prilikom posjeta Dreznik gradu posjetio sam grob Nikole Kosanovica opcinskog biljeznika. U ozujku mjesecu ove godine na svom blogu u vecernjaku i Zvonimir Despot prenoseci pisanje Dizdara spominje receni dogadjaj:

O teroru i negativnoj djelatnosti četničkih udruženja lokalni organi vlasti slali su brojne pritužbe. Karakteristična je pritužba Kotarskog načelstva u Slunju upućena 12. rujna 1935. Kraljevskoj banskoj upravi u Zagrebu, a u kojoj se zahtijeva raspuštanje četničkog udruženja u Bogovolji. Naime, smatralo se da su četnici iz ovog udruženja ubili 27. kolovoza 1935. općinskog bilježnika Nikolu Kosanovića u Drežnik Gradu. U pritužbi se isticalo i ovo: “Osnivanje ovog četničkog pododbora uznemiruje duhove hrvatskog djela naroda i radi toga jer osnivači samog ovog pododbora imaju vrlo loše moralne kvalifikacije, a osim toga šire uznemirujuće vijesti kao na pr. da će dobiti vojničke puške, bombe i drugo oružje i to sve radi današnjeg političkog držanja hrvatskog djela naroda. U sam pododbor upisalo se oko 30 članova i to samo Srbi, te prema tome sam pododbor ima čisto plemenski karakter…”.
Četnički zločini u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu (1941.-1945.) Valja napomenuti da je tom prilikom bio ranjen i njegov sin Josip Kosanovic. No u knjizi se potkrala pogreska jer je bilo navedeno da je Zvonko Kosanovic bio brat ubijenog a u stvari bio je sin.
Prema pricanju Branka iz Dreznika ovaj dogadjaj jako je odjeknuo u tom kraju jer je Nikola Kosanovic bio iz znacajne obitelji za Dreznik, bio je dobar covjek i uvazeni clan zajednice. I danas nakon toliko godina u Drezniku jos uvijek zivi sjecanje na dobrog Nikolu Kosanovica.
S ovim sam dosao do potvrde jedne od pripovjetki mojeg djeda. Iako osim podatka da se radilo o rodjaku i da je ubijen 1935. godine nisam imao drugih podataka pronasao sam sve dokumente koji su vazni za potvrdu. Ovime sam dobio poticaj i za istrazivanje drugih prica koje su mi nekad izgledale prilicno nestvarne. Prica koje ce me odvuci u dublju proslost skroz do razmedja osamnaestog i devetnaestog stoljeca.

Post je objavljen 17.05.2012. u 09:08 sati.