Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vecer

Marketing

Makedonija 1

Bili smo tjedan dana na putu. Bez Malog Psa, koji je za to vrijeme uživao na selu. Posjetili smo Makedoniju i zadnji dan bili u Nišu. Tjedan dana za pamćenje. Putovali smo s grupom sveučilišnih profesora i studenata, plus jedan fratar.
Tamo je sve drugačije. Prekrasni krajolici, ali ih nitko ne primjećuje. Ukusna hrana, izuzetno jeftina. Stari oslikani manastiri, u koje osim turista rijetki vjernici ulaze. Hoteli s jacuzzi kadama koje poplavljuju kupaonicu. I nitko se ne nervira. Gostoljubivi su i veseli.
Zakoni se prekrajaju kako kome u danom trenutku odgovara. Ili se naprosto zanemaruju. Prekraja se i izgled glavnog grada. U kič. Posvuda je prisutan kič, tako da možda više i nije kič.

Manastir Prohor

Manastir Prohor Pčinjski


Manastir Prohor

Unutrašnjost Manastira Prohor Pčinjski


Prohor

Prohor Pčinjski


U manastiru žive dva monaha i jedan pripravnik. Izuzetno su susretljivi. Upoznali su nas s poviješću manastira, naravno uz zakusku. Prije rastanka smo s monahom prošetali po okolnoj prirodi.

Nekon nekoliko pokušaja rastanka od već spomenutog monaha, konačno krećemo put sela Pelince. Tu je sagrađen memorijalni centar "Drugog Ilindenskog ustanka".

Pelince

Mozaik na ulazu memorijalnog centra


Dvorana

Dvorana


Dan završavamo u Skopju, u kojem ostajemo još dva dana.


Post je objavljen 13.05.2012. u 22:17 sati.