Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izvori

Marketing

POTOK


Mnogi znaju da na području Čaporica ima više izvora. Budući da je to činjenica, voda iz njih treba negdje i otjecati pa se tako stvaraju potoci. Neki veći, neki manji.
Od jednog od tih izvora, zvan Sokolovac, teče potok preko Golih brda sve do Starog mosta gdje se ulijeva u rijeku Cetinu.
Nekada je taj potok bio puno veći jer su bile i veće količine vode u njemu. Vode u njemu i sada ima prilično, naročito u jesen kada padne najviše kiše, ali opet ne toliko koliko je prije znalo biti.
Taj potok je bio od životne važnosti za ljude koji su živjeli tu jer se na njemu i blago napajali. Tu su seoske žene prale odjeću jer tada nije bilo perilica, a potok je bio jako važan i za navodnjavanje.
Još za vrijeme Austro-Ugarske potok je bio ispregrađivan na više mjesta da ne bi došlo do erozije te kako velike količine zemlje ne bi dospjele i do Cetine. Pregrađivanjem potoka nastala su mala jezerca što ih ljudi zovu priboji. Na tim pribojima su se kupala djeca, a većina njih je baš tu i naučila plivati.
Danas se na potoku gotovo nitko i ne kupa, ne pere se na njemu odjeća, a ni stoka se više tu ne napaja. Smeća u potoku i oko potoka ima sve više. Nitko ga ne održava pa je do njega jako teško, na nekim mjestima i gotovo nemoguće, doći. Tužno je to kako se nitko od starijih, koji ponekad znaju pričati kako im je vrijeme koje su tamo provodili bilo jedan od ljepših perioda u životu, ne sjeti samo jednom pročistiti barem put do potoka, ako već ne mogu počistiti i sam potok.
Marija Roguljić


Post je objavljen 13.05.2012. u 12:55 sati.