Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izvori

Marketing

SOKOLOVAC


U srcu borove šume koja dijeli Gola Brda od ostatka Čaporica nalazi se izvor vode Sokolovac. Pamtim ga još iz djetinjstva.
To je mjesto posebno u bilo koje doba godine. U proljeće ga krasi zelenilo i cvrkut ptica, a u jesen suho lišće koje se prospe po vodi, i predivan krajolik koji se prisijava iz smeđe u zlatnu boju. Osim prirodne ljepote Sokolovac je imao i drugo važno značenje. Mještanima Golih Brda bio je mjesto na koje bi često odlazili po vodu, kako bi se voda iz bunara što manje koristila. U sjećanje mi se urezala slika starijih mještana kako bi u ljetnim danima s plastičnim kantama redovito išli na Sokolovac po vodu. No, taj odlazak imao je posebne čari, jer u ljetnim danima nije bilo ljepšeg osvježenja od hladne vode sa Sokolovca. U to vrijeme Sokolovac se redovito održavao, čistio se izvor i cijeli tok vode kako bi voda mogla što bolje protjecati. No, dolaskom gradske vodovodne mreže u selo, Sokolovac se zaboravio, jer na neki način nije više bio potreban. Više nitko nije odlazio po vodu, samo bi se rijetko tko mogao vidjeti kako ide prošetati do Sokolovca. Tadašnje stanje Sokolovca i nije bilo baš najljepše. Voda je u početku slabo protjecala, a s vremenom se i to slabo pretvorilo u nikako. Grane s jedne i druge strane vode su se spojile, te je Sokolovac u potpunosti bio zapušten. To je trajalo niz godina. Sokolovac je ostao u lijepom sjećanju svima koji su ga barem jednom posjetili. Mogao se često čuti u pričama, posebno u pričama naših starih sumještana, za koje je Sokolovac, iako zapušten i neuredan, bio ponos i dika mjesta. I kada je sve upućivalo na to da će Sokolovac pasti u zaborav, mlada generacija s Golih brda tražila je prostor za ljetna druženja i nedjeljno balotanje, i izabrali su Sokolovac. Iako nije bilo baš jednostavno, oni su ga odlučili urediti i očistiti kako bi mogli uživati u toj ljepoti prirode. Momci bi se redovito poslijepodne sastali te krenuli s poslom. Uloženo je puno truda, rada i vremena, ali isplatilo se.
Sada se Sokolovac redovito posjećuje. Nedjeljom se balotaje, a u ljetnim vrućim večerima mladi se redovito tu sastaju i druže, jer nema ljepšeg mjesta gdje bi se mogli rashladiti i pobjeći od svakodnevnih obaveza. Nadam se da se Sokolovac više neće zapustiti, da će se redovito održavati i koristiti, jer bismo se trebali ponositi njegovom ljepotom koju nam je priroda podarila.

Ana Roguljić


Post je objavljen 13.05.2012. u 12:50 sati.