Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Jonkeova ulica i njenih 5 minuta slave

Gotovo svaka gradska ulica ima neki svoj "biser", neku zanimljivost koja joj garantira prepoznatljivost, pamćenje ... nekad su to vrlo upadljive stvari poput značajne zgrade ili sjedišta neke važne firme, a nekad sitnice poput ekstravagantnog vrta ili kafića neobičnog imena ... a ponekad su to zanimljivosti zbog kojih se treba malko potruditi da ih se iskopa iz taloga svakodnevice. Rekao bih da je Ulica Ljudevita Jonkea na Trešnjevci, u blizini Doma sportova pravi primjer za baš takvu ulicu!

(za više podataka o LJudevitu Jonkeu, Karlovac, 1907. - Zagreb, 1979., hrvatskom jezikoslovcu, pogledajte OVDJE!)Istočna strana Jonkeove ulice. Snimio: Vanja


Ulaz u Haustor, Jonkeova 9, ulazna vrata tipična za gradnju toga doba, 30-te godine 20. stoljeće. Snimio: Vanja


Pogledajmo sad kratko u povijest te ulice i cijelog kvarta koji se proteže od pruge na sjeveru i istoku pa do Gradskog vodovoda i "Munjare" na zapadu koji su među najstarijim građevinama na Trešnjevci.

Prve ulice na tom dijelu nastaju između 1923. (kada su vidljive u planu grada tek kao projektirane) i 1933., kada su ucrtane kao već izgrađene. Pogledajmo sad detalje za svaku pojedinu ulicu:

Žajina ulica - projektirana 1923., ucrtana 1933. sa imenom Daničićeva (čime je dala ime bazenu kod Doma sportova koji je dugi niz godina bio poznat kao "bazen nu Daničićevoj"), tokom NDH-a se zvala Cihlar-Nehajeva, zatim od 1945. je ponovo Daničićeva, a od 1993. je nazvana Žajinom ulicom.

Za Petračićevu, Pavletićevu i Valjavčevu vrijedi sve isto osim što one nisu mijenjale ime tokom svih ovih godina.Pogled u 1926. godinu.


Stanje 1942. godine.


Izrez iz plana grada iz 1950-tih.


Sadašnje stanje (plan iz kraja 90-tih). Snimio: Vanja


Pogledajmo sad Jonkeovu:
- 1930-tih: Nema je još na planu, na njemu se na njenom mjestu nalazi tek običan bezimeni put
- 1942: Nema je u planu grada (plan je ručno crtan i dosta neprecizan, vjerojatno je to i dalje bio tek običan put)
- 1947: U plan je ucrtana kao Nehajeva II
- 1948: Ucrtana bez upisanog imena
- 1958 - 1967: U svim je planovima upisana kao Daničićeva II
- 1969 - 1991/1992: Upisana kao Vukotinoviceva (to ime je izgubila kad je Ulica 8. maja razlomljena na 4 ulice i jedan od djelića je dobio to ime).
- 1991/1992 pa do danas: Jonkeova ulica.

Pogledajmo sad što se od svega toga može vidjeti na terenu ... za ovu detaljnu analizu i općenito za otkrivanje ove ulične anomalije od sveg srca se zahvaljujem VT-u koji je do u detalje pregledao sve fasade ove i susjednih ulica i sve to pomno zabilježio.

Kućni brojevi u Daničićevoj idu svojim tokom, kreću od centra (istoka) prema zapadu, od brojeva 1 odnosno 2 pa nadalje, kod Jonkeove je na sjevernoj parnoj strani kućni broj 40 (sjeverno) odnosno 43 (južno). A što je sa Jonkeovom?Zgrada u Jonkeovoj 9. Snimio: Vanja


Zgrada u Jonkeovoj 10. Snimio: Vanja


Zgrada u Jonkeovoj 12. Snimio: Vanja


Njena numeracija počinje sa sjevera i odmash je primjetno da nedostaju prvi brojevi, oni su se očito nalazili na prostoru gdje je sad parkiralište uz Magazinsku cestu.

Parna (zapadna) strana pokazuje slijedeće:

2 i 4: nedostaju
6 (firma "Metal"), nema imena ulice na kućnom broju
8 i 10: Danićićeva
12: ima dvije table, jedna sa imenom Daničićeva, druga Jonkeova
14: nedostaje
16: nema imena
18: Daničićeva

Neparna (istočna) kazuje ovo:

1 i 3: nedostaju
5 i 7: nema imena ulice
9: Daničićeva
11. nema imena
13: Daničićeva
15-17: nema imena

Što zaključiti iz ovoga? Vjerojatno table sa natpisom "Daničićeva" potječu iz doba kad je to bila Daničićeva II. No, zanimljivo je da na tablama piše samo "Daničićeva", potpuno isto kao na tablama iz "prave" Daničićeve.

Čita li ovaj blog netko iz tog kvarta koji bi nam mogao razjasniti ovu pitalicu? Svaki komentar je dobrodošao!

Post je objavljen 13.05.2012. u 10:06 sati.