Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Zašto je toliko modela anoreksično?

Kad god pišem nešto o debljini ili o tome što muškarci vole, neizbježno je podizanje bure oko anoreksije. Kao, bolje je biti morbidno pretil nego anoreksičan (vrlo upitno, medicinski i estetski gledano), pa iz toga slijedi i da je bolje biti debeo nego mršav ili vitak (potpuno nedokazivo i medicinski i estetski). No činjenica je da u svijetu puno više ljudi predebelo nego pothranjeno, a u Hrvatskoj je, 13. po debljini u svijetu i 5. po debljini u Europi, najmanje 10 puta (1000%) više pretilih nego anoreksičnih žena. I pod pretilih ne mislim samo na obični višak kilograma (prekomjerna tjelesna težina), što bi ionako bilo loše, već na ozbiljnu, kliničku pretilost.

Pa ipak, mediji, "stručnjaci za percepciju tijela", šarlatani i ostali toliko racionaliz... pardon, trube o anoreksiji da bi čovjek pomislio da postoji nekakva zavjera izgladnjivanja prosječne zapadne i hrvatske žene do te mjere da joj se vide sva rebra i ruke su joj kao nečiji prsti, a kosti joj imaju gustoću ptičjih. Nije im ni teško pronaći materijal: naime, među tim malim brojem previše mršavih, odnosno anoreksičnih žena, priličan broj je među modelima, a modeli su na prvoj crti medijske fronte. I istina je: mnogo modela je premršavo. Zašto?


Zdravo, moj BMI je između 13 i 14!

a) Postoji ogromna razlika između modela za modne piste i modela za muške i lifestyle časopise. Tipični anoreksični model, kao onaj s gornje slike, je model za izlaganje fancy odjeće s potpisom, a ne za seksualnu privlačnost. Njen cilj nije ni zdravlje ni ljepota, već izlaganje odjeće, i to je sve.

Za usporedbu, lifestyle časopisi, a pogotovo časopisi koji se prodaju muškarcima (poput onih o sportovima, autima, muškom zdravlju i etc.), nikada neće sadržavati anoreksičnu ženu. Dopustite mi da (pun intended) ilustriram:Naravno da će ona uvijek biti vitka, jer tko normalan želi platiti za listanje slika žena kojima rola trbuha viri iz bikinija? No nikada neće biti anoreksična. To je ono što čini ogromnu razliku među modelima, do te mjere da ću ih sada podijeliti na odjevne modele i modele ljepote. Dok bi značajan dio mladih djevojkaka mogao bez problema poslužiti kao model ljepote, odjevnih modela ima toliko malo da je njihov udio u populaciji zanemariv, i primjećujemo ga jedino zbog medijske izloženosti modnih revija.

b) Modne uratke je lakše kreirati za "štapiće" i na njima bolje izgledaju. Na modnoj pisti je cilj gledati odjeću, ne djevojku. Ne samo da je lakše dizajnirati i sašiti odjeću za tanko tijelo (pitajte samo današnje dizajnere u tekstilnim poduzećima koliko im muke s mjerama izaziva "balonizacija" ciljnog tržišta), već bi i ultra-zgodna djevojka s normalnim oblinama odvlačila pozornost od odjeće.


2/10, ne bih prasnuo. Ali stvarno to mislim. Više me zanimala ta krpica.

Cilj modne revije nije da se publici i Yves Saint-Laurentu digne neka stvar na model koji predstavlja njegov uradak, već na odjeću. No to se ionako ne bi dogodilo, jer...

c) Glavni igrači modne industrije su premoćnom većinom ili žene ili gay muškarci. Čak i kad bi to htjeli, većina njih nema nemilosrdnu, lasersku sposobnost procjene ženske ljepote na način na koji to mogu heteroseksualni muškarci (jedna iznimka: "bijeli vitezovi", koji žive u trajnoj deluziji). Sasvim je normalno da se njihovi ukusi drastično razlikuju, i da u odlukama miješanih odbora za najljepše žene redovito bivaju odabrane vitke i mršave, ali opet nipošto anoreksične ljepotice.


(Miss Namibije, Odile Gertze, u prvih 25 na Miss svijeta 2010.)

Uzevši u obzir koliko su anoreksične neke od žena na modnim pistama, to polje bi bilo opravdano regulirati, no samo ako će se na jednak način regulirati i jednako nezdrava prekomjerna težina, dakle nikada. U tom slučaju bi ga trebalo bi striktno odvojiti od svih drugih modela ljepote, shvatiti da odjevne modele ionako nitko ne smatra uzorima što se težine tiče, i prestati kriviti normalne muške preferencije za stanje u modi. No unatoč ovoj važnoj razlici, racionalizacijski hrčci diljem svijeta će bez sumnje nastaviti upozoravati na "epidemiju anoreksije", "izgladnjivanje zbog ljepote" i "negativan image ženskog tijela".

Post je objavljen 12.05.2012. u 13:21 sati.