Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katolink

Marketing

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA god. B




Dok su apostoli i prva zajednica kršćana još uvijek učahureni u židovstvu – Duh Sveti djeluje. Crkvi privodi prvog nežidova, dakle, pogana, Kornelija i njegovu obitelj. Kornelije prilazi zbunjenom Petru a Duh Sveti silazi na sve prisutne. Oni iz obrezanja, dakle Židovi, također su začuđeni što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga.
Kršćanstvo bez Duha ne bi nikada prešlo iz židovstva na druge narode da Duh sam nije počeo djelovati. Crkva je djelo Duha Svetoga. Ona je, stoga, uvjerljiva i djelotvorna u toliko u koliko je poslušna tom istom Duhu.
Nalazimo se pred samu Devetnicu Duhu Svetomu koja započinje dan iza Spasova. Netko će se možda zapitati; kakva je to pobožnost, zatim, zašto baš broj devet, a i tko je zapravo Duh Sveti?
Devetnicu Duhu Svetomu ne bi trebalo shvatiti u smislu da ga mi želimo kroz molitvu na neki način usmjeriti prema sebi i svojim potrebama, jer Duh zna što nama treba, nego da se mi sami otvorimo njegovom djelovanju kao što se cvijet otvara i okreće prema svjetlu – suncu. Tako se moje srce i moja duša otvaraju prema Božanskom Svjetlu - Duhu Svetomu. To se događa preko molitve koja me usmjeruje i povezuje prema nevidljivim zrakama njegove milosti. Molitvu Duhu Svetomu mogu naći u nekom molitveniku ili ću je sastaviti sam, kao što je priložena molitva koju sam sastavio za ovogodišnju devetnicu.
Devet dana nije neki čarobni broj koji bi sam po sebi polučio neki učinak, to je tek ''razumni rok'' koji smo si zadali da bismo se otvorili i izožili milosnim zrakama snage Svetoga Duha.
Duh Sveti je Duh Kristov i Duh Očev – dakle, Duh Božji. On je stvaralačka sila koja prožima sve stvoreno, jer sve što postoji djelo je Duha Božjega. On je lebdio nad vodama u početku stvaranja. On je udahnut svemu živome, a posebno čovjeku koji nosi iskru toga Duha i po njoj je u srodstvu s Božanskim. To je neizmjerna stvaralačka sila bezgranične ljubavi koja je uvijek na djelu. Iz nje je proizašao vječni Logos – Božanska stvaralačka Riječ kojoj zahvaljujemo za sve što postoji. Njega otkrivamo u svim religijama svijeta koje ga zazivlju kao Velikog Duha, Tao, Prabitak, Božanski dinamis….. Nalazi se u svemu živome, u svemu što postoji. On se priklanja malom čovjeku i šapće mu o veličini poziva kojim je pozvan da postepeno u otajstvo neviđenog dinamizma Božanskog stvaralaštva o kjemu je početak u najgrubljoj duhovnoj manifestaciji koju zovemo materija, pa do najprofinjenijih stanja duha koja pripadaju vječnosti i jasnijoj viziji Božanskog.

Molitva za Devetnicu Duhu Svetomu:
O, neizmjerni, svesilni Duše Sveti: otvaram ti svoje srce i svoju dušu; dvije skromne izbe moga bića i ponizno molim da se dostojiš ući i ispuniti me svojim Božanskim Svjetlom, koje će rastjerati mračne sjene strahova i nesigurnosti. Povedi moj duh kao što roditelj sigurnom rukom vodi svoje dijete. Povedi me silinom puta svog stvaralačkog dinamizma, da i ja osjetim iskonski dah života u svemu što me okružuje. Probudi žudnju moga srca za beskonačnim prostranstvima duha. Pomogni mi da prerežem spone koje me vežu uz lažne sigurnosti. Daj da se odlijepim od vrijednosti koje to nisu. Božanska Vatro vječnog stvaralaštva, daj da se i moja mala iskra duha u punoj slobodi vine u visine i pridruži sjajnom plamenu tvoje svete Crkve. Amen.
Na kraju se preporuča izmoliti: O dođi Stvorče Duše Svet…..

Molitva vjernika

Kristu, koji nas je do kraja ljubio izrecimo svoje molitve:

1. Potakni Crkvu svoju; da uvijek bude otvorena poticajima Duha Svetoga i tako postane svjetlo onima koji traže istinu. – Molimo te.
2. Za sve kršćane; da nasljedujući Krista, nadvladaju međusobne podjele, te budu graditelji novog, boljeg svijeta. – Molimo te.
3. Za nas ovdje okupljene; da budemo pronositelji dobrote i ljubavi Kristove. – Molimo te.
4. Za mlade; da traže ono što je dobro i plemenito, a da se klone zla, kako god izgledalo privlačno. – Molimo te.
5. Za naše pokojne; da ih nagradiš vječnim životom. – Molimo te.

Svemogući Bože, daj nam spoznati ljubav u kojoj nas ne prestaješ ljubiti i daj da ti ostanemo vjerni ljubeći istom ljubavlju svako stvorenje i cijeli svijet. Po Kristu Gospodinu našemu.



Post je objavljen 11.05.2012. u 21:05 sati.