Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti911

Marketing

NADLEŽNE SLUŽBE I VATROGASCI ZAJEDNO PROTIV POŽARA U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

DUBROVNIK

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić bili su u radnom posjetu područja juga Dubrovačko neretvanske županije u cilju koordinacije provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku. Nebojša Kirigin, Jadran Perinić, pročelnik PUZS Dubrovnik Goran Violić, zamjenik načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović i zamjenik zapovjednika DIP Dubrovnik Nikša Miletić obišli su područje kao i bazu Interventne jedinice policije PU dubrovačko neretvanske, JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Konavle i područje Parka Prevlaka. Na radnim sastancima sa zamjenikom gradonačelnika Nikom Šaljom, zapovjednikom Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika Antunom Grčićem te zapovjednicima JVP Dubrovački vatrogasci Stjepkom Krilanovićem i JVP Konavle Mariom Magudom razgovaralo se o opremljenosti te su upoznati s planovima i provedbom mjera zaštite od požara i pripremljenosti za sezonu požara..

Kada se naglašavaju ugroze koje podrazumijevaju djelovanje sustava vatrogastva, može se pored općih postojećih ugroza naglasiti povećana opasnost nastanka šumskih požara tijekom ljeta u priobalnom dijelu RH. Šumske požare je potrebno naglasiti radi toga što tijekom ljeta takve intervencije zahtijevaju angažiranje znatnijeg materijalnog, tehničkog i kadrovskog potencijala iz cijele države. Stoga je uspostavljen prilagodljiv i moderan sustav vatrogastva sukladno potrebama za brzo i mobilno reagiranje na događaj. S obzirom da su planirane aktivnosti pojedinih sudionika povezane, Vlada Republike Hrvatske donosi za svaku godinu Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.
Programom su integrirane sve aktivnosti sudionika (ministarstava, državnih upravnih organizacija, javnih ustanova, vatrogasnih postrojbi, udruga i dr.) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru.

Tako se primjerice suradnja ostvaruje sa stručnim službama Ministarstva obrane, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Državnog hidrometeorološkog zavoda (kontakti glede vremenske prognoze i izračuna razreda opasnosti od izbijanja šumskih požara).Na osnovu izračuna planiraju se dislokacije gasitelja, zrakoplova i tehnike na ugroženija područja priobalja i otoka.S Ministarstvom obrane utvrđen je način angažiranja resursa svih rodova vojske.…. radio laus

Post je objavljen 11.05.2012. u 20:00 sati.