Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gornjastubica

Marketing

Sažetak propovijedi na Susretu mladih katolika u Sisku

U subotu, 5. svibnja 2012. održan je Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku na kojem je bilo 30-tak tisuća mladih katolika, među njima i 50-tak mladih Gornjostubičanaca sretan Svetu Misu u 18 sati predvodio je naš nadbiskup kard. Bozanić, a propovijedao je biskup mons. Mijo Gorski, predsjednik Odbora HBK za mlade. Sažetak njegove propovijedi pročitajte u nastavku:



U duhu gesla susreta, biskup je podsjetio kako Sveto pismo upotrebljava taj simbol svjetla da bi izrazilo Božji svijet u kojem je svjetlo simbol reda, zakonitosti po kojoj netko ili nešto postoji, simbol prave spoznaje i života. Osim toga označava i nestvoreno, vječno svjetlo, samoga Boga koji omogućava ispravnu spoznaju.

Kad ti u noći svjetlo udari u lice iz suprotnog pravca, ništa ne vidiš, a sav si u svjetlu, tako je s ponudom i blještavilom svijeta. Misliš: kupaš se svjetlu, a ne vidiš gdje ti staje noga, i u kom pravcu hodiš. Blještavilo svijeta i sjaj je privlačan, jer se temelji na naravnoj sklonosti, ali oni zasljepljuju i ne vidiš kuda ideš. Nisu li nam najbolji dokaz mnogi koje poznajemo: toliki promašeni u svojemu životu, toliko tuge i razočarenja, možda i kod nas sami, upitao je biskup, te je ohrabrio mlade „ne dajte se draga braćo i sestre zavesti prividom dobra koje se nudi, a ostavlja u vama prazninu. Blještavilo svijeta ima svoj paradoks: vodi te u tami, odvojenost od Boga, odvojenost od braće."

Stoga je nastavio kako Krist rasvjetljuje tamu u kojoj smo zarobljeni potrošnim idejama da nam spoznaja bude istinita, a misao plemenita, rasvjetljuje tamu srca u kojoj smo zarobljeni pogrješnim željama da naši osjećaji budu čisti.

Da vaša mladenačka, prijateljska, i u budućnosti bračna ljubav bude čista i sveta, rasvjetljuje vašu volju da ostanete postojani u tome. Krist ide pred tobom i osvjetljava tvoj cilj, pravac, on je pokraj tebe, rasvjetljava životnu stazu kojom kročiš. On je iza tebe, rasvjetljuje mrak ljudske duše da vidiš sebe u sjeni svojih promašaja, upozorio je biskup Gorski, te pozvao mlade „prigrlite Kristovo evanđelje da zapali svjetlo u vašem umu i srcu, u vašim savjestima da bude znak blizine živoga Boga koji u vas ima silno povjerenje. Ta pozvao vas je u život baš sada, baš u obitelj u kojoj ste rođeni, baš u župi u kojoj se sastajete na molitvu, baš u ovoj biskupiji, baš u ovoj našoj divnoj domovini i želi da učinite nešto lijepo za sebe, da oplemenite svoj život, da se ostvarite kao cjeloviti muškarci i žene, da razvijete čistu ljubav, vjerno prijateljstvo, ostvarite Božji naum u sebi i bit ćete sretni. Ne bojte se stoga budućnosti kako ona neizvjesna bila. Nije li Bog Gospodar vremena i povijesti? Ni braka ni obitelji se ne bojte, zar ne kaže danas prorok 'narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku'? Ma koliko god su iskustva obiteljskog i bračnog života ponekad loša, nema na zemlji ljepše i svetije zajednice koju čovjek može stvoriti osim braka i obitelji. Ne bojte se odgovornosti u Crkvi, ono vas čeka to je vaš prostor, to je prostor u kojem vas Crkva zadužena od Isusa Krista uvijek hrani evanđeljem. Ne bojte se odgovornosti u društvu, gospodarstvu, umjetnosti, kulturi, politici".

Ohrabri se draga hrvatska katolička mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke Crkve, budite hrabri i časni građani naše domovine Hrvatske, rekao je na kraju propovijedi biskup Gorski.

Post je objavljen 11.05.2012. u 01:23 sati.