Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/grazville

Marketing

Koje je boje „boja kože“?

Čak sam i ja, inače modno totalno neosviještena i zaostala, primijetila da je već neko vrijeme in tzv. „nude“ look, tj. odjeća u boji kože. Ima i svoju šminkovno-stilističku varijantu. Zajedničko im je da se radi o trendu koji nas čini "prirodnima". No, jesmo li svjesne/i rasističke komponente takvog modnog imperativa? Američka sociologinja Lisa Wade upozorava da nazivanje ove boje „nude“ implicira da su isključivo ljudi svijetle boje kože normalni ili ispravni, te da posljedično svatko ko nije takav treba mijenjati naziv boje, jer „nude“ izraz ne opisuje i njegovu boju kože.



Naravno, moguće je relativizirati izraz „nude“, koji za svakoga može značiti različito. To bi čak bilo prihvatljivo, kada moda koja se prodaje i nosi „u boji kože“ ne bi bila isključivo svijetlo bež-ružičaste boje . Nije stvar u imenu nego u upotrebi imena.

I moda dakle može biti rasistička. Zašto to ne osvijestiti? Srećom, paleta boja sadrži gotovo bezbrojne mogućnosti. Kad osvijestimo da nekome ne bijele kože nositi „nude“ boju bijele kože može biti uvredljivo, zašto je jednostavno ne bi počeli zvati: prljavo-bež-ružičasto? Ili, još bolje, zašto ne bismo umjesto za „bojom kože“ posegnuli za nekom življom, vatrenijom bojom, koja slavi život i življenje i raduje im se svojom kolorističkom markantnošću?!



Post je objavljen 10.05.2012. u 06:13 sati.