Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastičarska imperija uzvraća udarac

Ma ne, to je samo zgodan naslov.

Ipak, plastičarska industrija Sjedinjenih Američkih država pokrenula je cijeli niz aktivnosti među kojima je i lobiranje kako bi otklonila mogućnost da gradsko vijeće Los Angelesa donese odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica. Tom odlukom Los Angeles postao bi najveća karika u cijelom lancu zabrana u zapadnoj Americi. I takva odluka imala bi dalekosežne posljedice na samo u tom gradu, već i u cijelim SAD, ali i šire u svijetu. O tome sam već pisao na blogu u postu "Zabrana svih trgovačkih vrećica u Los Angelesu?".

Upravo iz tih razloga plastičarska industrija i njihovo "Udruženje za unapređenje korištenja vrećica" (American Progressive Bag Alliance) odlučila je započeti sa serijom radio i televizijskih propagandnih poruka zajedno s web portalom "Bag the ban" (preneseno: spremite zabrane u vreće) te s lobiranjem kod vijećnika Los Angelesa s ciljem da odustanu od donošenja zakona kojim bi zabranili plastične vrećice.

"Uključeni smo u proces diskusija na brojnim i raznim frontovima" - rekla je Donna Dempsey, glasnogovornica udruženja. "Svaki grad je drugačiji, svaka gradska uprava je jedinstvena na svoj način, a mi pokušavamo oblikovati našu poruku za Los Angeles".

I započeli su s radom.

Na radio propagandnim porukama objavili su "U određenom trenutku trebamo podvući crtu pod lude zakone … recite političarima da se urazume".

Reina Pereira, viši gradski inženjer zaštite okoliša rekla je da je dobila ljutiti telefonski poziv u kojem se je pitalo zašto se grad bavi takvim stvarima kada smo suočeni s mnogo većim i ozbiljnijim problemima. Pereira, kada je uspjela odgovoriti sugovorniku, rekla mu je da donošenjem ovog zakona žele smanjiti gradsko smeće. "Vjerujemo da se treba od nekud započeti. Jedna od naših početnih aktivnosti u u gradskom Sanitarnom uredu je obrazovanje javnosti".

Glasnogovornica Dempsey potvrdila je da i Udruženje upravo želi to napraviti i informirati javnost. "Pokušavamo poslati poruku da se s tom zabranom neće ništa pozitivno postići. San Francisco je nakon uvođenja zabrane napravio istraživanje i utvrđeno je da prije zabrane bilo 0,6 % smeća koje je potjecalo od plastike, a nakon uvođenja zabrane utvrđeno je 0,64 % - dakle, gotovo bez promjene. Dakle, ono što želimo poručiti jeste da donošenjem ovakvog zakona neće biti nikakvog smanjenja smeća na otpadima niti će biti ikakve koristi".

Udruženje predstavlja tvrtke koje zapošljavaju 30800 radnika u plastičarskoj industriji i zabrana bi vrlo negativno utjecala na njihova radna mjesta. Od tog broja samo u gardu Los Angelesu je zaposleno oko 1900 radnika u proizvodnji i preradi plastike.

Očekuje se da će gradsko vijeće glasati o uvođenju zabrane do kraja svibnja ove godine.

Gradski vijećnik Paul Koretz, koji je bio jedan od vodećih članova koji su se zalagali za uvođenje zabrane rekao je da je primio samo nekoliko žalbi, ali da je primio puno više podrške od sugrađana i raznih udruga iz grada. Izjavio je: "Glavni argument protivnici zabrane vežu za radna mjesta, međutim mi mislimo da će relativno malo radnih mjesta biti izgubljeno s uvođenjem ove zabrane. A u stvari, postoji proizvodna grupa s veteranima koji proizvode trajne vrećice i mišljenja smo da će se tu nadoknaditi taj gubitak radnih mjesta".

Unatoč tome i neki proizvođači višekratnih plastičnih vrećica zabrinuti su zbog mogućnosti donošenja ove zabrane. U stvari, jednokratne plastične vrećice najveći su dio sirovinske osnove dobiven recikliranjem istih, za proizvodnju višekratnih plastičnih vrećica.

"Mi vjerujemo da se ništa ne treba zabranjivati, posebno ne plastični proizvodi koji se mogu reciklirati" izjavila je Edin Grande, direktorica programa zaštite okoliša u kompaniji "Command Packaging" koja proizvodi višekratne plastične vrećice. Njihov proizvod "True reUSAble Bags" (istinski višekratne vrećice) izrađuje se od reciklata dobivenog od jednokratnih plastičnih vrećica, omota i plastičnih folija. Vrećice se trenutno plasiraju u trgovine gradova Calabsas i Pasadena gdje su jednokratne plastične vrećice već zabranjene. Ukoliko grad Los Angeles prihvati ovakvu zabranu, kompanija bi mogla i osam puta povećati prodaju višekratnih vrećica, ali ipak su zabrinuti da će im se to razbiti o glavu.

"Jedna od posljedica zabrane jednokratnih plastičnih vrećica je ta što potrošači neće imati dovoljno vremena za shvatiti i razlikovati koje plastične vrećice su zabranjene, a koje nisu, i to će imati negativne posljedice na sve proizvode naše kompanije" - izjavila je direktorica Edin Grande. "Na žalost, postoji krivo mišljenje u javnosti da se plastika ne reciklira. U našoj kompaniji se to radi svakodnevno."

Direktorica Grande također je zabrinuta jer će se izbacivanjem s tržišta jednokratnih plastičnih vrećica stvoriti novi problemi za okoliš. Naime, veliki broj višekratnih plastičnih vrećica proizvodi se od polipropilena (PP) (najčešće velike zelene torbe koje podsjećaju kao da su od tkanine) koji se trenutno ne reciklira u SAD-u, a neke zemlje su već zabranile taj materijal. "Nakon što se nekoliko puta upotrijebe, potrošači bacaju i te vrećice na otpad, jednako kao i jednokratne plastične vrećice."

S druge strane vijećnik Koretz osporava argumente da će zabrana imati stvarno mali i zanemariv pozitivan utjecaj na okoliš. "Jednostavno, osjećam da je to pogrešan argument. Teško je vjerovati da će potpuna zabrana imati tako mali utjecaj na smanjenje otpada".

Terminski plan aktivnosti uvođenja zabrane detaljno je razrađen i najprije predviđa da se pokrene 6-mjesečni edukativni program s kojim bi postepeno dovelo do zabrane jednokratnih plastičnih vrećica unutar daljnjih 6 mjeseci. U tom razdoblju bi se određenom broju trgovina dozvolilo da naplaćuju 10 centi naknade za papirnate vrećice, taj novac trgovci mogu zadržati radi pokrivanja svojih troškova, a nakon dvije do tri godine, zabranile bi se sve jednokratne vrećice - i plastične i papirnate. Inženjerka zaštite okoliša Pereira je uvjerena da će potrošači prihvatiti tu politiku i početi koristiti vrećice koje se mogu reciklirati.

"Postoje 43 grada i mjesta u zemlji koji su prihvatili politiku zabrane plastičnih vrećica i svjedoci smo da je potrošnja vrećica pala za 94 do 98 %. Naše je mišljenje da se može postići 100 postotno smanjenje. Čak i ako samo mali dio toga ima udio u otpadu, dužnosnici vjeruju da se to isplati" - rekla je inženjerka Pereira. "Ne možemo riješiti problem otpada ako ne napravimo prvi korak. Negdje moramo započeti i uvjereni smo da je ova zabrana dobar početak za smanjenje otpada na odlagalištima".


Izvor: San Gabriel Valley Tribune



Post je objavljen 09.05.2012. u 23:47 sati.