Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Tamna strana Facebooka

Danas je u stranim i domaćim medijima osvanula vijest kako su otkriveni korisnici koji su pomoću Facebooka razmjenjivali sadržaje dječje pornografije.

WND.com: Kids raped, sodomized on Facebook pages
24sata: Na Facebook profilu objavljuju slike i snimke silovanja djece

Problem sa Facebookom, kao i svim drugim sličnim društvenim mrežama, je taj što ju teško nadzirati. Pogotovo zbog izuzetno velikog broja korisnika. Tako da ovakve pojave nažalost nisu ništa čudno, štoviše, društvene mreže takvim perverznjacima upravo olakšavaju komunikaciju! I ne samo onu međusobnu, namjenjenu razmjeni ilegalnih sadržaja, već olakšavaju i potragu za eventualnim žrtvama (naivnom djecom pretpubertetske i pubertetske dobi koja vise na Facebooku jer su im roditelji otvorili profil)...!

Inače, što se tiče slika na Facebooku, jedan mali podsjetnik za sve nadobudne (roditelje) na prvo i osnovno pravilo postavljanja slika na Facebook (ali i internet općenito):

NE STAVLJAJTE NA FACEBOOK SLIKE KOJE I INAČE NE BISTE POKAZIVALI POTPUNO NEPOZNATIM LJUDIMA!

To se naravno odnosi i na slike djece, i to pogotovo na one slike koje prikazuju neki oblik golotinje (tj. vidljivost spolnih organa na slici)! Jer iako se deklarativno radi o slici koja je snimljena od strane roditelja "samo za obiteljski album", takve slike mogu sasvim sasvim solidno poslužiti kao "inspirativni materijal" raznim perverznjacima i završiti u nečijoj "kolekciji".

No veliki je problem u tome što se nadobudnim roditeljima ponosnima na svoje potomstvo, a koji stavljaju slike svoje djece na Facebook, neke stvari jednostavno ne mogu dokazati!

Naime, dotični nadobudni roditelji stavljanje slika vlastite (polu)gole djece na Facebook najčešće smatraju "sigurnim", racionalizirajući to time da "njihove slike mogu vidjeti samo njihovi prijatelji i članovi obitelji". No zaboravljaju upravo to da su upravo članovi obitelji i prijatelji najčešći zlostavljači! Gdje je dotičnima ikakva grancija da netko od njihovih prijatelja (a koji, upravo zato što su na listi prijatelja, mogu pristupiti u album) neće neku "golišavu" sliku njihovog djeteta iz on-line obiteljskog albuma proslijediti dalje?

Post je objavljen 07.05.2012. u 17:45 sati.