Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitnice-za-zivot

Marketing

COLONIA AURELIA CIBALAE

Pomislili bi da je grad koji kontinuirano živi već 7000. godina neka metropola i prevarili bi ste se. To su moj Vinkovci. Mali gradić na istoku Hrvatske.

Vinkovci su melem za oči, čistilište za dušu i raj za arheologe. Gdje god zaboli lopatu može se naći dokaz da su zaista jedan od najstarijih gradova u svijetu.
Nedavni arheološki nalaz nadmašio je Seusovo blago! Sadrži preko pedeset srebrnih zdjela, tanjura, vrčeva, čaša i žlica. Pojedini primjerci su pozlaćeni. A osiguranje je toliko da bi pomislili da je Carla del Ponte došla u Vinkovce.

Od važnijih pronalazaka treba spomenuti i najstariji indoeuropski kalendar Orion. Datira iz 2600. godine p.n.e. Kalendar je i osnovni motiv nove pješačke zone.
Ne moram napominjati da je bio kod nas samo nekoliko dana dok nije otišao „samo“ na restauraciju u Zagreb…mislim da je sada negdje u Francuskoj…





Stari Rimljani su znali reći kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče na jednu stranu, a od podne na drugu. Naravno, misli se na Bosut koji ponekad tako mirno teče da i najmanji vjetar može promijeniti njegov smjer toka.

Vinkovački kolodvor kroz povijest je bio jedan od glavnih čvorišta za bivšu Jugoslaviju, a sada i za današnju Republiku Hrvatsku. Koliko to koristimo i cijenimo govori činjenica da surađujemo s Talijanima dok naše skuplja prašinu..

Moram priznati da sam se vraški potrudila naći neki podatak o čuvenoj vinkovačkoj lampi, ali sve što sam dobila je ona stara „gori lampa na srid Vinkovaca, dođi diko bit će poljubaca…“



O vinkovačkim jesenima stvarno ne treba puno pričati. Mislim da nema osobe koja nije čula za njih. Toplo preporučam svima koji nisu doživjeli tu manifestaciju da dođu i vide kako su to činili naši stari.



2 godine sam bila u Zadru i jednom prilikom su me kolegice od doli uhvatile rugati znamo li mi Slavonci plivati. Tu sam se ja malo zamislila i došla do zaključka da su nas u školi krivo učili. Naime, jednom prilikom smo učili da je lakše plivati u slanoj nego u slatkoj vodi. E kako mi u Vinkovcima imamo Bajer, Banje i Bosut ja sam se malo opustila i pomislila da sam dobar plivač, tako da kada sam sva nadobudna uskočila u more (da ne kažem u vodu pa da se svi nakostriješe :D ) dobro da sam živa ostala. Mogla sam se utopiti u toj slanoj vodi. J

Kada smo kod Banje bilo bi šteta da ne stavim i tu sliku. Do prije dvije godine ne bi, ali sada su je pravo uredili.




Da ne bi pomislili da jadni nemamo ni jednu drugu lokaciju pa se svi moramo naguravati ovdje spomenuti ću i izletište Sopot. Jubito je prepun videa o neobičnim prijateljstvima među životinjama. Čimpanza posvojila patku, pas doji tigriće…ali to nije ništa spram onoga na Sopotu. Sva ta priroda, ravnica, rijeka, trag prošlosti daju neki poseban ugođaj i djeluju tako opuštajuće kako na ljude tako i na životinje. Stoga na Sopotu možete vidjeti divlju svinju, kozu i magarca kako u stopu prate jedno drugo.




Moji Vinkovci. Tako perspektivan mali gradić. Koliko je samo kvalitetnih ljudi othranio.
Od Kozaraca, Runjanina, Šerbedžije, Cimeše, Matakovića, Bareta, Vanje Drach, Relkovića, Radauša, Šokčevića, Bošnjaka i do sutra tako. No nešto ili netko nas koči. Svakim danom je to sve očitije.

Kome to smeta ovaj mali gradić?



Ako ste se sada poželili ravnice, dođite u Vinkovce! :)


Post je objavljen 06.05.2012. u 14:47 sati.