Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zovemsesjecanje

Marketing

Papisa Ivana

Uzimajući ovu knjigu u ruke, nadala sam se još jednom dobrom povijesnom romanu. I nisam ostala razočarana, dapače! Ako ništa drugo, barem sam saznala stvarnu sliku o zadrtosti ne samo kršćanskih svećenika u 9. stoljeću, nego i ostalih nesretnika koji su tada živjeli.


profil.hr

Stotinama godina nijekalo se da je postojala - papisa Ivana, žena koja se maskirala u muškarca i napredovala do vrhovnog kršćanskog poglavara. Ovaj izuzetan roman oživljuje legendu portretirajući nezaboravan lik žene koja se svom dušom bori protiv društvenih ograničenja.
Kad njezin stariji brat pogine u napadu Vikinga, briljantna mlada Ivana preuzima njegov identitet i odlazi u benediktinski samostan gdje se, pod imenom Ivan Engleski, obrazuje kao svećenik i liječnik. Napustivši samostan, otputi se u Rim, gdje se upliće u opasno kolo moći, strasti i politike, neprestano riskirajući život dok se uspinje prema najvišem prijestolju Zapadnog svijeta.



Nisam znala da se još uvijek mogu iznenaditi "mračnošću" mračnog srednjeg vijeka. Znala sam da su žene bile samo "maternice" za rađanje djece (čitaj: nasljednika), ali da se rođenje djevojčice smatralo Božjom kaznom, e to nisam znala, kao ni da su žene koje znaju čitati i pisati tada bile smatrane opasnima. Ovo je priča o jednoj djevojci koja se odlučila boriti protiv takvih društvenih predrasuda iako je to značilo da se mora odreći mogućnosti da jednog dana ima obitelj; muža i djecu, i živjeti kao muškarac u stalnom strahu od otkrivanja njenog stvarnog identiteta. U ovoj priči vrlo je važan lik Gerolda, njene najveće i jedine ljubavi u životu, zbog kojeg je ona više puta htjela odustati od svog životnog poziva, prepustiti se svojim željama i postati njegovom ženom. Nažalost (ili na sreću?) to joj nije uspjelo (svi znamo kako završava priča o papisi Ivani); uvijek je postojao neki razlog zbog kojeg Ivana nije mogla odustati od svog zacrtanog životnog puta. Kao što rekoh, kako je Ivana završila vjerojatno svi znaju, no za one rijetke koji još nisu čuli za ovu ženu, neću ništa više otkrivati.

2009. godine prema književnom predlošku snimljen je i njemački film Die Päpstin s internacionalnom ekipom; glavnu ulogu tumači njemačka glumica Johanna Wokalek, a u ulozi njena ljubavnika Gerolda našao se dobro nam poznati David Wenham (Faramir iz trilogije Gospodar prstenova, za one koji ne znaju).


Johanna Wokalek i David Wenham kao Ivana i Gerold


Zanimljivo je da su zadnje stranice knjige sačuvane za raspravu o tome je li papisa Ivana stvarno postojala. Pa tako tamo možete naći autoričine argumente (ili bolje reći dokaze?) za i protiv u ovoj raspravi kojoj, izgleda, nema kraja. S obzirom na to da je živjela u mračnom srednjem vijeku (točnije, u 9. stoljeću), ja sam sklonija razmišljati da je njen lik stvarno postojao. U tome ne bi bilo ništa čudno. Ono što sam naučila iz ove knjige i samog lika papise Ivane, jest koliko sam malo cijenila znanje koje nam se pruža u školama i kako ljudi nisu uvijek imali mogućnost naučiti nešto, pa makar to bilo čitanje i pisanje, neznanje čega je danas nezamislivo.


Post je objavljen 05.05.2012. u 13:24 sati.