Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Močvarni Zagreb ili kako žabe polako osvajaju gradUz potok Črnomerec kod okretišta na Remizi. Snimio: Vanja


Iako se još uvijek osjećaju posljedice dugog sušnog perioda posljednje kiše su ipak osigurale bar djelić potrebne vlage kako Zagreb ne bi ostao bez jednog od svojih proljetnih zaštitnih znakova: kreketa žaba!Uz potok Črnomerec. Snimio: Vanja


Naravno, u centru grada se on ne može čuti, no dovoljno je proći pored nekog od gradskih potoka (kao npr. Črnomerca) i već se čuje onaj poznati kre-kre-kre-kre ... Znam da neke ljude nervira kreket žaba, no meni je to ugodna pratnja toplih proljetnih i ljetnih noći koje se sa veseljem sjećam još iz djetnjstva uz Dotrščinsku šumu.

No, Zagreb se žabama odužio na vrlo lijep način - na savskome nasipu se od 2000. godine nalaze tri žablje skulpture, rad akademskog kipara i redovnog profesora ALU Stjepana Gračana i dio su zamišljene instalacije pod imenom "Žabinjak" koja je trebala sadržavati 7 žabljih skulptura, no, do danas su postavljene samo tri (izrađene 1994. godine).

Ali, to nisu jedine žabe u gradu - u dvorištu trešnjevačkog vrtića "Bajka" (Zorkovačka ulica) nalazi se istovjetna skulptura Stjepana Gračana, izrađena 1981. godine, a postavljena 1983. Dakle, to je najstarija žaba u gradu!U dvorištu vrtića "Bajka". Snimio: Vanja


Što se samog kipara Gračana tiče, on je inače poznatiji kao autor kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, no dobro je poznat i npr. osječanima, jer je autor skulpture "Šetač" postavljene 1974. godine koja je jedan od simbola tog grada tako da je čak uključena u pažnje vrijedan projekt postavljanja njene siluete na jedan osječki semafor - više o tome možete pronaći OVDJE, a kratku biografiju Stjepana Gračana OVDJE. On je, među ostalim, jednu od svojih skulptura žaba poklonio i dvorcu Jakovlje u sklopu likovne kolonije 1999. godine - vidi OVDJE.

A što se Stjepana Gračana i žaba tiče, i Karlovac ima svoju Gračanovu žabu - pogledajte OVDJE (i primjetite netočan navod kako je to prva skulptura posvećena žabi u Hrvatskoj! wink)

Za kraj, nemojte pomisliti kako je Zagreb s močvarnim terenima povezan samo preko žaba (ta, velik dio sadašnjeg zagrebačkog prostora je nekad bio prekriven savskim rukavcima!), na kružnom toku u Bestovju, neposredno iza Podsusedskog mosta, se na stupovima javne rasvjete nalaze skulpture vretenca - na žalost, do sada nisam otkrio ime autora, a postavljene su na tom mjestu priklikom izgradnje kružnog toka pred nekoliko godina.
(na žalost, jedine fotke koje imam su iz zimskog perioda ...)Na stupu javne rasvjete. Snimio: Vanja


Rotoru. Snimio: Vanja
Post je objavljen 04.05.2012. u 09:20 sati.