Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-ostrna

Marketing

04.05. dan kadaVatrogasci diljem Hrvatske i svijeta slave Svjetski dan vatrogasaca i Blagdan zaštitnika vatrogasaca - Svetog Florijana

OBAVIJEST SVIM KOLEGICAMA I KOLEGAMA VATROGASCIMA TE ŽITELJIMA OSTRNE KAO I CIJELOG DUGOSELSKOG KRAJA

Povodom dana Sv. Florijana – zaštitnika vatrogasaca u petak, 04.05.2012.godine organizirano ćemo prisustvovati svetoj misi .Misa će se održati ispred Vatrogasnog doma u Velikoj Ostrni u kapelici Svetog Florijana sa početkom u 19 sati.U slučaju lošeg vremena misa će se održati u crkvi Svetog Križa u Velikoj Ostrni.Pozivamo sve članove društva kao i žitelje cijelog Dugoselskog kraja da svojim prisustvom uveličaju euharistijsko slavlje na dan kada Vatrogasci diljem Hrvatske i svijeta slave Svjetski dan vatrogasaca i Blagdan zaštitnika vatrogasaca –Svetog Florijana.



Zaštitnik je vatrogasaca

Među likovima na svetačkim slikama jedan od njih prikazan je kao vojnik koji u desnoj ruci drži krčag s vodom kojom gasi vatru. Riječ je o svetom Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Čujmo nešto više o tome svecu zaštitniku.

Sveti Florijan ( lat. flos- floris = Cvijetko ) živio je u 4. Stoljeću i do svoje mučeničke smrti bio u rimskoj vojsci visoki časnik među legionarima u rimskoj koloniji Lens, sada grad Enn-Lorch u današnjoj Austriji. Već za života toga časnika mnogo se legionara prekrstilo prihvativši kršćanstvo.

U jedno od “akcija istrebljivanja” kršćana, rimski car Dioklecijan (243 – 316.g.) je, saznavši za preobraćenje jedne skupine vojnika, naredio namjesniku Aureliju da na smrt osudi četrdesetak legionara među kojima je bio i visoki časnik, poznatiji kao sv. Florijan. Mučili su ga sa ostalima i bacili u rijeku Enns. Kršćani su ih krišom izvadili i sahranili. Na mjestu gdje su ih pokopali, prema sačuvanoj legendi, od početka 4. st. nalazio se poganski hram. Na njegovim temeljima sagrađena je crkva u spomen sv. Lovre mučenika.

Posmrtni ostaci sv. Florijana i ostalih legionara preneseni su iz zajedničke grobnice, umotani u platno i položeni u sarkofag koji je ugrađen iznad oltara spomenite crkve.

Prilikom kasnijeg pregrađivanja, sarkofag je prenesen na drugo mjesto u crkvi i s vremenom zaboravljen. Međutim, kada je 1900.godine crkva renovirana, pronađen je taj zaboravljeni sarkofag s ljudskim kostima. Pregledom je utvrđeno da pripadaju 40-torici ljudi. Tada su otkriveni i temelji poganskoga hrama.

Sve te i kasnije analize potvrdile su da kosti i platno potječu iz vremena 3-4.st. poslije svih tih saznanja sarkofag je sa kostima ponovo vraćen na svoje mjesto u crkvi sv.Lovre, 4. ožujka 1944. Prema tome nedvojbeno je da su sv. Florijan i s njime mučeni legionari povijesne osobe.

Rekli smo da sv. Florijana slikaju kao rimskog časnika sa zapovjedničkim stijegom i posudom koja, poput vatrogasca, vodom polijevaju zapaljenu kuću. Iz povijesti znamo da su u rimskom carstvu postojale protupožarne (vatrogasne) legije, pa stoga lik sv. Florijana na slikama ima povijesnu osnovu. Legenda kazuje i o ugljenaru koji je upavši u užarenu Ugljanu, zazivao u pomić sv. Florijana i izašao neozlijeđen!

U ostalom, sv. Florijan je općenito poznat u narodu. Mnoge su župne crkve upravo njemu posvećene, pogotovo u nas Hrvata. I još nešto: sv. Florijan je zaštitnik i gradova kao što su Beč, Krakova, Zagreb, Ljubljana i drugi. Osim toga, Florijan, Furjan, Cvjetko i Cvjeta česta su imena.

I da ponovimo riječi ugljenara: Sveti Florijanu pomozi.


Post je objavljen 30.04.2012. u 23:28 sati.