Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Rijeka je tri: rijeka Danshui

Parafrazirajući naslov Sturgeonove SF priče "Baby is Three" (o geštaltu, više jedinki zajedno čini jednu novu jedinku, napredniju od svakog pojedinog dijela), opisati ću rijeku Danshui (Tamsui), koja ima ušće kod Taipeija. Dva posta unatrag sam opisao rijeku Dahan, koja je jedna od tri rijeke koje se pred Taipeijem spajaju u Danshui. Evo mape iz Wikipedije koja razjašnjava stvar:

gf

Dakle, sama rijeka Danshui zapravo postoji samo nekoliko kilometara, i preuzima, očito, sve njihove kvalitete iz stotinjak kilometara u sebe u toj završnici.

Krenuo sam sa nasipa na rijeci Xindian, nedaleko kojeg stanujem:
gf

Temperatura zraka je bila oko 29 cels. Uz rijeku ima i optimista...napominjem da su sve ove tri rijeke grozno zagađene, čak i za tajvanska mjerila:
gf

Ironično, "Danshui" znači "svježa voda", valjda u smislu pitke vode. Ne bi preporučil nikome tu vježbu iz bilogije mutacija. Kad trčim i vidim da nešto skače u vodi, uvijek imam osjećaj da će Godzilla iskočiti. Što drugo bi moglo? Na Tajvanu sve što im ne treba guraju u neku vodu, koja onda ide prema najbližem potoku, koji na kraju završi u nečem što ide prema moru ovom rijekom. Nije uzalud da na Wikipediji uz sve te tri rijeke stoji, uz "Zagađenje: The ... River is heavily polluted by both raw sewage and industrial pollution from illegal industry. The natural river restoration is in the agenda of the Taipei City Government, Taiwan Central Government and several citizen organizations." Zanimljivo vidjeti da tak otvoreno pišu da imaju "illegal industry"! Kao, teško provjerit, na ovom otočiću, sve mi se čini da netko ne radi svoj posao, nego radije gradi svoju vilu i uživa život od novca kojim su ga "podmazali" da ne vidi i ne čuje.

Nakon 20 i nešto kilometara vožnje kroz ne pretjerano nagužvanu obalu, na jednom zavoju između brda se objavilo ušće:
gf

Evo i lokalnih čamaca, čini se da oni isto nešto love na toj...vodi. Na žalost, mislim da je to opskrba za restorane na night marketu, i ne samo...
gf

Na kraju štrafte, koja je i zadnja stanica podzemne željeznice, je park. Volim drvo Banyan, lijepo je, ima male, guste listove i daje dobar hlad i zaštitu od kiše:
gf

Četvrta "rijeka" ovdje je ljudska rijeka, sa stanice...nedjeljna gužva:
gf

Ovoliko do simo, oprez, nije to trivijalna vožnja, zbog idiotskog vozikanja lokalnog stanovništva. Treba stalno biti na oprezu, dva puta su mi se primjerci idiotskih debeljuškastih maminsineka kojima je jako zabavno skretati naglo pred nekog tko dolazi iz suprotne strane ispriječili na putu, jednom se jedan malo stariji tip zaletel ko idiot pored mene i razbil se na betonu kad je naišel na rupu...vožnja na Tajvanu je, kao i obično, ozbiljna stvar i treba biti jako na oprezu.
gf

Kad sam krenuo u suprotnom smjeru, opasno se natmurilo:
gf

Pljusnulo je majstorski, ali kratko i slatko, pričekao sam pod mostom i krenuo dalje u osvježenom i 4 stupnja cels hladnijem zraku. Tornjevi, jedan od mosta, drugi od stupa Songshan aerodroma, koji je u samom gradu:
gf

Avioni nadlijeću niiiisko, mostovi na autocesti i avioni, djeluje nagužvano, i jest:
gf

Skrenuo sam i prema trećoj rijeci, Keelung, ovo je pred njenim ulazom u rijeku Danshui:
gf

Podzemna željeznica izranja pod mostovima:
gf

Naiđe se i na veslače...obratite pažnju na oblik čamca, treniraju za Dragon Boat festival!
gf

Natrag nad rijekom Xindian, forna oznaka početka biciklističke staze:
gf

Polako se spušta mrak:
gf

Nakon još nešto kilometara
gf

sam ogladnio i potrošio svu vodu, pa sam se morao okrijepiti. Starim, 60 km i već moram sjesti i jesti... Prošao sam kroz jedan od prolaza na nasipu prema sveprisutnim 7-11 convenient shop
gf

i okrijepio se-papaya milk i skoro cijela japanska gorka čokolada, mnjam!
gf

Slijedio je spektakl zalaska sunca nad Sanchongom, u Novom Taipeiju, s druge strane rijeke:
gf

gf

Na kraju, na zadnjem zavoju prema doma, pogled na Xinyi, novi centar Taipeija, sa zgradom "101".
gf

Sve skupa, ne preloš broj kilometara za 3 i pol sata vožnje:
gf

Kao što ste vidjeli, nešto malo drugačija atmosfera nego uz rijeku Dahan, mnogo urbanija. Ali, ima i to svojih čari.

Mislim da će bit zanimljivije istraživati obje ove rijeke i njihove pritoke u gornjem toku. Nastavak slijedi...


Post je objavljen 30.04.2012. u 03:19 sati.