Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/divlje-macke

Marketing

PUMA



(lat. Felis concolor)

Pumu se katkada naziva kuguarom ili gorskim lavom. To je mačka puna elegancije, vrlo gipka, snažna i brza. Loveći životinje kojima se hrani, npr. jelene, neprimjetno im se prikrada i kad je dovoljno blizu, s nekoliko se velikih skokova baca na njih. Kad uhvati čak i veliki plijen, najčešće ga ubija zabijajući mu zube u grlo. Tako je snažna da može i veliku životinju s lakoćom odvući u svoj zaklon gdje se u miru časti. Na svoju nesreću (ali sreću za jelene), nije izdržljiva. Ako joj žrtva umakne, obično više nema dovoljno snage da ponovno krene u trku. Puma katkada napada i stoku, primjerice goveda, pa ljudi ubijaju du vitku mačku. U mnogim je krajevima potpuno istrijebljena.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST
Puma živi u objema Amerikama, od jugozapadne Kanade do Magellanova tjesnaca. Nastanjuje razne predjele, nizinske i visinske: suhe i vlažne šume umjerena pojasa i tropa, strme padine i polupustinje.

KLASIFIKACIJA
Red: grabežljivice; porodica: mačke.

VELIČINA
Dužina tijela mužjaka iznosi 105-195 cm, a ženke 95-150 cm; dužina repa 53-81 cm. Visina hrpta je 60-70 cm. Težina mužjaka iznosi 53-72 kg, a ženke 34-48 kg.

ŽIVOTNI VIJEK
Živi do 18 godina.



RAZMNOŽAVANJE
Spolna zrelost: s 3 godine.
Parenje: cijele godine.
Skotnost: 82-96 dana.
Broj mladih: ženka rađa 2-4 mladunca svake 2 godine; skriva se u rupi ili spilji i sama se za njih skrbi. Mužjaku ne dopušta da se približi mladuncima jer bi ih zaklao. Mladunci ostaju s majkom do 2 godine.

NAČIN ŽIVOTA
Hrana: lovi različite životinje do veličine jelena. Aktivna je danju i noću.
Neprijatelji: jedini neprijatelj je čovjek. Gone je uzgajivači stoke koji se ne libe ubiti je kako bi zaštitili svoju stoku.
Nagon za životom u zajednici: puma živi sama.

ZAŠTITA
Pume su istrijebljene na mnogim područjima istočnog dijela Sjeverne Amerike. Neke podvrste su pred izumiranjem, npr. floridska puma čija populacija broji jedva 70-80 jedinki.

OSTALO
Brzina: najviše 89 km/h, ali kratkotrajno.
Kretanje: izvrsno se penje po drveću i skače. Njezini su skokovi dugi i po 7 metara.
Glasanje: puma prede, mijauče, ali ne riče.



Post je objavljen 27.04.2012. u 19:04 sati.